Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U 2018. Osijek dobiva prvi waldorfski vrtić

Na oduševljenje brojnih roditelja osječkih mališana, u organizaciji udruge Iskra waldorfska inicijativa, u 2018. godinu Osijek bi trebao ući s prvim wladorfskim vrtićem, ili, preciznije, obrtom za čuvanje djece koji će funkcionirati prema elementima waldorfske pedagogije.

Drugačije, kažu iz Iskra waldorfske inicijative, nije moglo.

– Dugo smo pokušavali u jednoj ili dvije vrtićke skupine Dječjeg vrtića Osijek pokrenuti programe waldorfske pedagogije, no nismo uspjeli. Stoga smo pronašli alternativu i vjerujemo da će ona dobiti podršku Osječana koji su se u više prilika izjasnili kako žele waldorfske programe za svoju djecu. Još uvijek rješavamo papirologiju, ali izgledno je da s radom počinjemo najkasnije u veljači, u Reljkovićevoj ulici na kućnom broju 14. Waldorfski obrt za čuvanje djece bit će dostupan djeci u dobi od 3 do 7 godina – najavljuje Lidija Titorić Aeberhard iz Iskra inicijative. Dodaje i kako otvaranje obrta ne znači da se odustalo od waldorfskih programa u Dječjem vrtiću Osijek, te da će se o toj temi nastaviti pregovarati s Gradom Osijekom nakon što ustanova dobije novu ravnateljicu. Jer, waldorfski programi u dječjim vrtićima preduvjet su za osnivanje waldorfske škole.

– Waldorfsku školu pokrenut ćemo u suradnji s Gradom Osijekom najkasnije dvije godine nakon početka rada waldorfskog vrtića. Ovisno o interesu roditelja, krenut ćemo s jednim ili dva prva razreda, moguće i u prostorima neke od OŠ grada Osijeka, s obzirom na to da već mnoge imaju slobodnih učionica, jer broj upisane djece kontinuirano opada. Nakon pokretanja i osnivanja waldorfske osnovne škole u Osijeku, u suradnji sa Županijom nastojat ćemo pokrenuti i osnovati waldorfsku srednju školu u Osijeku – najavljuje pak Kristijan Hranić iz Iskra inicijative uz napomenu kako će zasigurno waldorfske obrazovne institucije, koje imaju međunarodno priznanje, znatno obogatiti obrazovni, kulturni i društveni život grada i regije te dati budućim generacijama ona znanja, vještine, stavove i vrijednosti koji će im biti potrebni za realne životne i društvene izazove.

U skladu s najavljenim planovima Iskra inicijative, Grad Osijek početkom studenoga pokrenuo je anketu kojom se ispituje interes javnosti za otvaranje waldorfskih institucija u Osijeku. Građani su upitani jesu li Osijeku potrebni waldorfski vrtić i škola, na što je 90,29 posto ispitanika odgovorilo potvrdno.

Izvor: Glas Slavonije; Foto: Arhiva