fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rimska večer vina kao uvod u V. Rimske dane

U ugodnom ambijentu Caffe bara ”Šinobus” u Vinkovcima, na njihovoj ljetnoj terasi održana je Rimska večer vina koju su zajednički organizirali Turistička zajednica Grada Vinkovaca i Iločki podrumi kao svojevrsni uvod u 5.Rimske dane u Vinkovcima.

Vina je uvijek bilo na rimskom stolu, od starog, slatkog, bijelog vina do onog koje su pili robovi koje je nastalo nakon trećeg prešanja masulja pomiješanog s vodom. Rim je bio veliko tržište vina, a procijenjeno je da su tada ljudi pili oko dvije litre vina na dan, a skoro svaka luka na Mediteranu je izvozila vino u Rim. U rimskom carstvu se grožđe bralo kad je bilo prezrelo tj. imali su kasne berbe kako bi vina bila slatka, a uglavnom se radilo o bijelom vinu.

Prema riječima Martine Matković, direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca ovo je bila najljepša uvertira u jubilarne rimske dane u Vinkovcima koji će u svom sadržaju imati uistinu bogat program, a intencija je da ovo postane tradicija.

Rimska večer vina zagrijala je nepca posjetitelja, a mogli su se kušati: Graševina, Kapistran crni, Traminac, Chardonnay Principovac, Frankovka Rose i Traminac kasna berba.

Koliko je večer bila uistinu posebna, svjedoči veliki broj posjetitelja koji su kušali vina i delicije koje su pripremili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci.

Kako bi sve bilo u tonu Rima, bile su četiri rimljanke koje su posluživale vina tijekom večeri, a za dobru glazbu tijekom večeri pobrinuli su se Željko Vrtarić, Vedrana Vrtarić i Petra Marković.

Izvor: Cibalia.info