Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Bjelovarčanin Hrvoje proizvodit će jedno od najvrednijih ulja za ljudsku prehranu

Državni projekt Zaposli se u Hrvatskoj okupio je ambiciozne Bjelovarčane koji su pokrenuli svoje biznise i o tome informirali druge

Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pokrenuli su projekt “Zaposli se u Hrvatskoj” kojem je namjera snažnije potaknuti zapošljavanje domaće radne snage u Hrvatskoj. Tim povodom na bjelovarskom Korzu i daruvarskom glavnom trgu građanima su dijeljeni promotivni letci te su se u izravnom kontaktu sa savjetnicima mogli upoznati s mjerama koje provodi HZZ. Istodobno se akcija održavala u 21 gradu diljem Hrvatske.

Po struci magistar kemije

Akciju su podržali i Bjelovarčani koji su uz pomoć mjera Zavoda za zapošljavanje uspješno pokrenuli svoj posao. Među njima se našao i magistar kemije Hrvoje Mikuldaš, čija je tvrtka Supstancija spremna za pokretanje, a bavit će se proizvodnjom vrhunskog ulja za konzumaciju, prehrambene i medicinske svrhe.

– Tvrtka će konkretno prešati različite sjemenke koje će dati razna kvalitetna ulja za razne svrhe. Za koji će tjedan tvrtka i službeno krenuti s poslom i imat ćemo gotov proizvod. Po struci sam kemičar, a dosadašnje radno iskustvo veže me za farmaceutsku industriju i prirodnu medicinu tako da imam neka saznanja o koristi prirodnih preparata u liječenju određenih stanja i zato sam se odlučio na pokretanje ove vrste djelatnosti – objasnio je Mikuldaš.

Trenutačno je Hrvoje jedini zaposleni u svojoj tvrtki, a uspjeh vidi u sve većem okretanju prirodnim resursima kada je riječ o dodacima prehrani i medicinskoj pomoći. U središtu zanimanja za sada mu je laneno ulje za koje smatra da je jedno od najvrednijih biljnih ulja za ljudsku prehranu. Kako objašnjava, riječ je o ulju koje sadrži velike količine esencijalnih omega-3 masnih kiselina koje su nam nužne za život, a tijelo ih ne može samo sintetizirati. Ljekoviti učinak lanenog ulja potvrđen je kod raka prostate, debelog crijeva i dojke, ali samo kada se koristi sirovo nerafinirano laneno ulje u kombinaciji s posnim sirom.

– Potrebno je paziti u izboru ulja jer ono je osjetljivo na toplinu, svjetlo i kisik iz zraka pa lako oksidira te postaje gorko. Takvo ulje nije zdravo za prehranu jer su oksidacijski produkti otrovni. Naše laneno ulje od sjemenki lana iz kontroliranog ekološkog uzgoja proizvedeno je pažljivim hladnim prešanjem, nerafinirano je i do kupaca dolazi svježe kako bi se uklonila opasnost moguće oksidacije zbog stajanja, a potrebno ga je čuvati u hladnjaku. Važno je napomenuti kako hladno prešano, nerafinirano ulje lana sadrži trostruko više omega-3 masnih kiselina, a četrdeseterostruko više od maslinovog ulja – kazao je Hrvoje koji je svoju ideju realizirao uz pomoć 55.000 kuna na koje je ostvario pravo prijavivši se na jednu od mjera HZZ-a. Ostao je u Hrvatskoj, iako je, tvrdi, ulje sjemenki vrlo traženo i u inozemstvu.

– Naravno, Europa se sve više okreće prirodnim izvorima tako da bi mjesta za mene bilo sigurno. Uostalom, prije deset godina radio sam u inozemstvu, u Švedskoj, međutim ako svi odu iz Hrvatske, netko mora ostati ugasiti svijetlo – kazao je šaljivo Hrvoje.

Županijske mjere

Naime, samo u ovoj godini Vlada je izdvojila više od 2,6 milijardi kuna za poticanje zapošljavanja što je dosad najveći iznos izdvojen za zapošljavanje. Namjera kampanje “Zaposli se u Hrvatskoj” jest da se oni u potrazi za poslom i poslodavci bolje upoznaju s mjerama aktivne politike zapošljavanja za koje je ove godine izdvojeno 1,6 milijardi kuna, od čega 900 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

– Mjere su u 2018. revidirane i pojednostavnjene, a naglasak je stavljen na potporu za samozapošljavanje kao najuspješniju i najpopularniju mjeru što je vidljivo iz podataka koji govore da 80% korisnika koji osnuju svoje poduzeće uspješno posluje prvih godinu dana – objasnila je nova ravnateljica bjelovarskog odsjeka Zavoda za zapošljavanje, Martina Topalović.

– Potpora je ove godine uvećana do 55.000 kn, a omogućena su i udruživanja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji postoji veliko zanimanje za mjeru samozapošljavanja. Tako je samo u prvom tromjesečju ove godine zaprimljeno 117 zahtjeva za tu mjeru, a 76 zahtjeva već je ugovoreno – kazala je Topalović.

Izvor: Lokalni.hr