Pobjednicima velikog ljetnog natječaja Jutarnjega lista, kojim se birao najbolji školski list u kategoriji osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, kao i najbolji osmoškolski i srednjoškolski novinarski tekst, uručeni su pokloni i priznanja. Cilj natječaja, koji je podržao HEP, poticanje je kritičkog promišljanja, medijske pismenosti i kreativnosti učenika.

Najboljim školskim listom u kategoriji osnovnih škola peteročlani žiri Jutarnjega lista proglasio je Čarobnu frulu zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana. Najbolji školski list srednjih škola je Otrovno pero Gimnazije Matije Mesića u Slavonskom brodu. Najbolji novinarski rad u kategoriji osnovnih škola je “Jesi li ti lega?” autorice Ivane Brajnović i Marije Rudec, učenica Osnovne škole Dobriše Cesarića iz Osijeka, dok je najboljim srednjoškolskim učeničkim radom žiri proglasio tekst “Maturant Tin Novosel – ultramaratonac i najmlađi HGSS-ovac”, čije autorstvo potpisuje Laura Majer iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Predstavnici Jutarnjeg i HEP-a proteklih su dana posjetili i nagradili škole i učenike u Slavonskom Brodu, Osijeku, Čakovcu i Zagrebu.

U Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu nagradu su redakciji Čarobne frule dodijelile Petra Ljubetić Pintarić iz HEP-a i Lana Mindoljević Novak, urednica u Jutarnjem listu. Dočekali su ih Suzana Plevnik, voditeljica novinarske grupe, glavna urednica Ela Dobrić, kao i ostatak vesele redakcije.

Glavna urednica Ela u međuvremenu je upisala srednju školu pa redakcija Frule trenutačno traži njezinu nasljednicu. Ona, pak, samo dva tjedna nakon početka godine u novoj školi, IV. gimnaziji, već ondje dogovara pokretanje školskog lista.

– U konkurenciji osnovnih škola stiglo je mnogo kvalitetnih radova, koje je naš žiri tjednima pažljivo pregledavao. Čarobna frula istaknula se nizom kvalitetnih učeničkih tekstova, zanimljivih i kvalitetno obrađenih tema, te je naš žiri naposljetku upravo nju proglasio najkvalitetnijom. Želim vam čestitati na odličnom poslu koji radite i pozivam vas da nastavite na ovaj divan način promovirati umjetnost pisanja i čitanja – rekla je prilikom posjeta školi Lana Mindoljević. Redakcija je na dar dobila laptop, a on će im, kažu, jako pomoći u stvaranju novih brojeva, koji će od ove godine biti isključivo u digitalnom obliku. Osim toga, dobili su poklon-paket HEP-a i vrećice s darovima iz redakcije Jutarnjeg lista.

Vrijedni darovi

Učenici Gimnazije Matije Mesića iz Slavonskog Broda izdali su najbolji hrvatski školski list u kategoriji srednjih škola. Školu i redakciju Otrovnog pera posjetili su ovoga tjedna glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić i izvršni direktor marketinga Igor Cenić, koji je i sam pohađao tu školu.

– Primarno nam je u ocjenjivanju školskih listova bilo koliko su u izradi lista sudjelovali sami učenici. Iz Otrovnog pera može se iščitati iznimna kreativnost mladih učenika, autora tekstova, kao i razigranost pri grafičkoj opremi. Nadamo se da će ova nagrada učenicima i njihovoj mentorici biti poticaj za još uspješniji daljnji rad – izjavio je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. U suradnji s HEP-om Jutarnji list darovao je novinarima prijenosno računalo, vanjski disk za pohranu podataka, priznanje te darove medijske kuće Hanza Media. Priznanje su primile glavna urednica Nikolina Vidaković te voditeljica novinarske skupine Andrijana Nemet-Kosijer. Grafički urednik Otrovnoga pera Ivan Delač posebno se razveselio računalu jer je prošle godine imao priličnih poteškoća s već pomalo zastarjelom opremom.

Kako je prošao posjet pobjedničkoj Osnovnoj školi Dobriše Cesarića opisao je naš novinar Nikola Patković, koji je učenicama najboljeg novinarskog rada, Mariji RudecIvani Brajnović, uručio priznanje Jutarnjeg lista i HEP-a za najbolji tekst, darove Hanza Medije te poklon-kartice Školske knjige u vrijednosti po 1.000 kuna.

Izvrsne priče

– Bili su to doista ugodni trenuci u OŠ Dobriše Cesarića, čiji nas je kolektiv s oduševljenjem dočekao i primio. Zadovoljni su bili i Marijini i Ivanini lege i legice iz 8.a i 8.b jer su zahvaljujući ovoj maloj svečanosti dobili slobodnih 20-ak minuta od nastave kemije. Tinejdžericama, koje su osvojile žiri Jutarnjeg lista tekstom “Jesi li ti lega?”, a u kojem su praktički na znanstvenoj razini obradile nadaleko poznati osječki sleng, poželjeli smo još puno takvih, pa i boljih novinskih priča, jednako kao i uredništvu njihova školskog lista Mlado klasje, koje je na našem natječaju ušlo među 10 odabranih u samo finale – opisao je kolega Nikola Patković, kojem su učenice Maria i Ivana poručile da će im ovo biti samo još jači motiv i izazov za nove tekstove u ovoj i svim budućim školskim godinama.

Za najbolji novinarski tekst u kategoriji srednje škole nagrađena je maturantica iz Čakovca, sada već brucošica na FER-u, 18-godišnja Laura Majer, i to za inspirativnu priču o njezinu školskom kolegi, ultramaratoncu i najmlađem HGSS-ovcu Tinu Novoselu.

Tekst je objavila u školskom listu Čagi, a plaketu za najbolji tekst godine i nagradni bon Školske knjige u iznosu od tisuću kuna Lauri je uručila urednica rubrike Život Jutarnjeg lista Marijana Sever Tot, u njezinoj sada već bivšoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu. Dodjeli su prisustvovali Laurina mentorica, profesorica hrvatskog jezika Zlatka Grahovec Soldat, ravnateljica Tea Dragić Runjak te osnivači i suradnici nagrađenog školskog lista.

Ponosni na nagrade

“Pisanje je moja velika strast i zato sam izuzetno ponosna na ovu nagradu i želim pohvaliti cijeli projekt koji daje priliku mladim ljudima poput mene da prijave svoje radove i da odmjere snage na nekom većem, nacionalnom nivou. Kada sam razmišljala kamo dalje nakon gimnazije, ozbiljno sam razmatrala upisati Akademiju dramskih umjetnosti, no ipak sam se odlučila za Fakultet elektrotehnike i računarstva. No svejedno od pisanja neću odustati i nadam se da ću mu se u jednom razdoblju svojeg života moći ozbiljnije posvetiti. Hvala Jutarnjem na nagradi koja će me podsjećati na moj talent”, ispričala nam je Laura svoje dojmove oko nagrade za najbolji novinarski tekst natječaja Jutarnjeg.

Izvor: Jutarnji List, Foto: arhiva