Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Domaća atrakcija spojila uskoke i Igru prijestolja

Sam pogled s tvrđave Klis na Split i srednjodalmatinske otoke ostavlja bez daha i vrijedan je nominacije, a brojni sadržaji unutar tvrđave učinit će posjet.

Kliška tvrđava jedna je od tri finalista godišnje turističke nagrade HTZ-a u kategoriji kulturna atrakcija godine koje će biti dodijeljene ovoga tjedna na Hvaru. Prošetali smo se perjanicom kliškog turizma i uvjerili se da je nominirana s razlogom. Sam pogled s tvrđave Klis na Split i srednjodalmatinske otoke ostavlja bez daha i vrijedan je nominacije, a brojni sadržaji unutar tvrđave učinit će posjet nezaboravnim.

Zanimljivi sadržaji

Turista ima, iako je kraj listopada. Ulaznice su jeftinije nego ljeti. Za odrasle stoje 40, a za djecu 20 kuna, a osim klišku tvrđavu, možete posjetiti i nedaleki botanički vrt u sklopu agroparka Stella Croatica. Klišku je tvrđavu prije četiri godine posjetilo tek 12.000 ljudi, lani ih je bilo 48.000, a ove godine očekuju porast od čak 50%. Očuvan srednjovjekovni fortifikacijski objekt pruža nebrojene mogućnosti, a već danas nudi zanimljive sadržaje.

U tvrđavi, kod pozornice na kojoj se održavaju priredbe Kliškog kulturnog ljeta, srećemo Damira Žuru, predsjednika Udruge Kliški uskoci, koja na tvrđavi organizira Bitku za Klis u kojoj sudjeluje 300-tinjak pripadnika povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.

Zauzet je grupom učenika iz Engleske kojima zajedno s kolegama demonstrira srednjovjekovne borilačke vještine i podučava ih streličarstvu. – Kliški uskoci onaj su živi dio tvrđave – kaže Ivica Vetma, koji nas je proveo tvrđavom. – Radimo dosta sa školama, dolaze ekskurzije iz Hrvatske i inozemstva. Naša je temeljna zadaća oživljena povijest od Kružića, dakle Uskoka, ali i doba narodnih vladara. Naše interaktivne radionice vrlo su popularne – objašnjava Žura.

Uskoci goste vode tvrđavom, demonstriraju mačevanje, streličarstvo i daju im poduke. U jednom dijelu tvrđave izložili su oružja, oruđa i nošnje srednjeg vijeka. Znatan broj mladih posjetitelja dolazi tražeći upravo takav doživljaj, na mjestu snimanja “Igre prijestolja”.

I biciklistička utrka koja je nedavno imala start s tvrđave zvala se “Game of Thrones”, a brojni posjetitelji žele se fotografirati na mjestima koje prepoznaju iz megapopularne serije. Ustupanje tvrđave Klis za snimanje bio je izvrstan marketinški potez kliških vlasti koja im je donijela planetarnu slavu. Posebna je atrakcija nedavno obnovljeni Knežev dvor u kojemu je rezidencijalna dvorana za prijme splitsko-dalmatinskog župana.

Tu je primio predsjednicu, premijera i ostale najviše dužnosnike. Povijest je prezentirana u prizemlju, u interaktivnom muzeju koji su osmislili u suradnji s konzervatorima, a arheolozi i danas rade na dva aktivna nalazišta u krugu tvrđave.

Tu je nedavno pronađen, a u muzeju pohranjen kameni ulomak na kojem se spominje ime do sada nepoznate hrvatske kraljice Domaslave. Povijest je suvremeno prezentirana 3D projekcijama i ostalim interaktivnim sadržajima. U crkvi svetog Vida zatekli smo samoukog slikara Ivu Buligu u stvaralačkom zanosu.

Izvor: Lokalni.hr