DURA, razvojna agencija grada Dubrovnika, 2015. godine je izradila Strategiju pametnog grada koja donosi 17 osnovnih projekata čija bi međusobna integracija trebala rezultirati uspostavom koncepta pametnog grada. Kako se može vidjeti u tekstu strategije, identificirana su i formirana četiri ključna područja koja čine okosnicu pametnog grada – radi se o mobilnosti i infrastrukturi, gospodarskom razvoju, kvaliteti života te upravljanju i institucijama.

Naznačeno je i da Dubrovnik želi postati HiTech, društveno odgovoran, ekološki osviješten, poduzetnički orijentiran, otvoren i siguran grad. Uz to, ima priliku postati i međunarodno prepoznat brend koji u srž svog djelovanja stavlja dobrobit svih svojih građana i to primjenom, povezivanjem, usklađivanjem i optimiziranjem tehnološko-procesnih čimbenika svih sudionika koji čine grad, stoji u Strategiji.

“Udio stanovnika u gradovima gotovo je dvostruko porastao na svjetskoj razini u posljednjih nekoliko godina. Globalni trend urbanizacije i rasta populacije, koji stavlja sve veći pritisak na gradove, neće skoro prestati, dapače postat će sve intenzivniji u skoroj budućnosti.

Realizirani projekti

Gradovi su postali pokretači gospodarskih aktivnosti u većini zemalja i središte gospodarskih, društvenih, kulturnih i inih aktivnosti. Gradovi osim toga imaju ključnu ulogu u prijelazu prema društvu znanja koji se odvija u Europi i velikom broju zemalja diljem svijeta, pri čemu gradovi predstavljaju središte i znanja”, napominju autori ovog strateškog plana koji bi Dubrovnik trebao transformirati u pametan grad nalik na velike svjetske metropole.

Promatrano s odmakom od dvije godine, da je 2015. godina za Dubrovnik po pitanju koncepta pametnog grada bila poprilično značajna, osim strategije, svjedoče još dvije činjenice. Te je godine inicijativa Open & Agile Smart Cities (OASC) koja inače nagrađuje one gradove koji nastoje stvoriti globalno pametno gradsko tržište temeljeno na jednostavnim, otvorenim standardima, u svoje redove uvrstila i Dubrovnik. Ipak, ona građanima možda najopipljivija prilika da uvide koliko je pametniji grad ujedno i kvalitetniji za život, dubrovački su do sada realizirani projekti.

1. Du Card aplikacija je nastala s ciljem modernizacije pristupa ponudi kulturno – povijesnih znamenitosti. Uvođenjem mobilne aplikacije korisnik više nema potrebu za papirnatom brošurom jer će sve potrebne informacije o znamenitostima, objektima i ponudama imati na svome mobilnom uređaju. Šetajući gradom, posjetitelji će dobiti informaciju o ponudi koja se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini uz pomoć iBeacon tehnologije.

U gradu je postavljeno je 80 iBeacon-a koji šalju obavijest na korisnikove mobilne telefone kada se nalaze u blizini objekata uključenog u Dubrovačku karticu.

2. Tehnologija pametnog parka temeljena je na principu automatske regulacije navodnjavanja zelenih površina gdje senzori mjere vlagu u zemlji. Prskalice se ovdje uključuju po potrebi, odnosno ako je izmjerena vlaga manja od dopuštene za različite dijelove parka.

Uz distribuirano mjerenje izvedena je i paralelna kontrola više redova prskalica čime se ostvaruje optimalno autonomno upravljanje cijelim sustavom u stvarnom vremenu. Osnovna prednost ovog projekta je potpuna modernizacija navodnjavanja koja predviđa uštede u potrošnji vode do 50 posto.

3. Pametni parking sustav je za koji DURA kaže da traženje parkinga po gradu iz dugotrajnog i frustrirajućeg procesa pretvara u jednostavnu akciju. Ideja je temeljena na želji da u što kraćem vremenu korisnik pronađe najbliže slobodno parkirališno mjesto u gradu. Na 124 parking mjesta postavljeni su senzori koji u stvarnom vremenu šalju informaciju na server te su one dostupne korisnicima u obliku interaktivne mape na mobilnim (iOS i Android) aplikacijama na kojima će se vidjeti sve informacije o parkingu, od cijene, besplatnih sati do uvjeta korištenja parkinga. Osnovne prednosti ovog projekta u odnosu na postojeća rješenja su jednostavna montaža, bežična komunikaciju i automatska rekonfiguracija mreže.

4. Dubrovačko oko interaktivna je web platforma za komunikaciju građana s upravnim tijelima Grada Dubrovnika kao i gradskim komunalnim tvrtkama s ciljem što učinkovitijeg rješavanja komunalnih problema. Za prijavu problema se potrebno registrirati te poslati fotografiju, opis i mjesto na kojem se nalazi određeni problem. Na web stranici se može vidjeti koji su to problemi riješeni i kako, što je u postupku, a što uopće nije u nadležnosti komunalnog odjela. Dostupna je i statistika riješenih, odnosno neriješenih problema.

5. U gradu je postavljeno i nekoliko pametnih klupa. Na njima se mogu puniti manji električni uređaji kao što su mobiteli i tableti, a osim te osnovne funkcionalnosti, klupe su opremljene i raznim senzorima koji će mjeriti UV indeks, buku, tlak, temperaturu i vlagu zraka te proizvedenu i potrošenu električnu energiju. Sve te informacije korisnici će moći pratiti na iOS i Android mobilnim aplikacijama.

6. U okviru poduzetničkog inkubatora Tvornica ideja 2015. godine je otvoren Smart City high-tech lab. Riječ je o coworking prostoru namijenjenom startupima i razvoju Smart City tehnologija, a opremljen je s Apple Mac računalima, Arduino opremom, 3D printerom te ostalim elektroničkim i elektrotehničkim alatima.

Dubrovnik je ujedno dobitnik i 30 milijuna bespovratnih kuna za projekt LAZARETI – kreativna četvrt koji će se provoditi od 17. studenoga 2015. godine do 17. prosinca 2018. godine. Zahvaljujući obnovi i opremanju kulturno spomeničkog kompleksa Lazareti, njegovim stavljanjem u kulturno-turističku funkciju te uvezivanjem s ostalim kulturnim dobrima, ovaj grad postaje prepoznatljivom kulturno – povijesnom destinacija tijekom cijele godine.

Priznanje DURA-i

I ne samo to, DURA se početkom 2016. godine pridružila članstvu mreže europskih razvojnih agencija EURADA (European Association of Development Agencies) sa sjedištem u Bruxellesu, tada kao prva i jedina hrvatska razvojna agencija, što je još jedna u nizu potvrda kvalitete njihova rada.

Ništa manje važan nije ni podatak da je, 2017. godine dubrovačkoj osnovnoj školi Lapad iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno 7,6 milijuna kuna za projekt energetske obnove, što znači da Dubrovnik prema statusu pametnog grada i dalje ide istim užurbanim koracima.

Izvor: Poslovni.hr