Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dubrovnik ponovo postaje studio na otvorenome – dvije filmske produkcije kreću sa snimanjem ove jeseni

Dvije filmske produkcije snimat će ovu jesen u Dubrovniku – najavio je to na svome Facebook profilu gradonačelnik Mato Franković.

Nije otkrio o kojim se konkretno filmovima ili serijalima radi.

-Za Dubrovnikom i dalje vlada interes. Unatoč činjenici da nam je korona kriza donijela brojne nedaće kako na zdravstvenom, tako i na turističkom planu, interes za Dubrovnikom ne prestaje. Uskoro počinje snimanje prve filmske produkcije u ovoj godini u Dubrovniku, a za mjesec dana dolazi i druga sa zvučnim filmskim imenima. Siguran sam kako će o našem Gradu u idućim mjesecima međunarodni mediji vrlo afirmativno pisati. Pripremamo se za 2021. godinu – napisao je gradonačelnik.

Pandemija koronavirusa ozbiljno je uzdrmala produkcijsku industriju zaustavivši brojne strane projekte koji su dio scena planirali snimati u našoj zemlji. Prošla godina je bila rekordna. Strane produkcije u Hrvatskoj potrošile su preko 348 milijuna kuna. Činilo se kako će se taj trend dobre zarade nastaviti i u 2020. godini. No, u cijelom svijetu pa i RH sve je stalo, a jedan od najiščekivanijih projekata bilo je početak snimanja druge sezone Amazonove neo-noir fantasy serije ‘Carnival Row’ koje je upravo u Dubrovniku bilo zakazano za kraj ožujka.

Statisti su se već naveliko tražili, a snimanje je trebalo trajati desetak dana. Neslužbeno, trebali su doći i zvijezde serije, Orlando Bloom i Cara Delevingne, no sve je zaustavila globalna pandemija.

Bloom inače u seriji glumi Rycrofta Philostratea Phila, inspektora u gradu Burgue, dok je Cara Delevingne u ulozi Vignette Stonemoss, ona je vila i Philova ljubavnica. Prema pisanju medija, osim Amazona, za snimanje na jugu RH zainteresiran je i Netflix, no situacija ne ovisi o Hrvatskoj, nego i stanju u drugim državama.

Zbog svoje srednjovjekovne stare jezgre koja je sve do današnjih dana zadržala autentični izgled, Dubrovnik mami brojne filmske producente, koji ga smatraju idealnom lokacijom za snimanje popularnih filmova i serija.

Najpoznatija serija koja se posljednjih godina snimala u Dubrovniku je Game of Thrones, gdje grad dobiva ulogu Kraljevog gudobrana. Dubrovačke zidine u seriji su poprimile nešto drugačiji izgled, ali itekako su prepoznatljive, uspješnica HBO-a snimala se i na hotelu Belvedere, Arboretumu u Trstenom, parku Gradac, tvrđavi Lovrijenac…

Tu je i Borgia, europska serija koja nas vraća u doba renesanse, točnije u vrijeme uspona pape Aleksandra VI. U Dubrovniku je također snimana serija Missing, 1990. godine snimao se i američki film Captain America o super heroju, a grad je glumio dom glavnog negativca.

Kulisa grada korištena je i u britanskom filmu The Secret Invasion (1964.), a radnja je smještena u doba Drugog svjetskog rata. BBC je u Dubrovniku snimao mini seriju Casanova i Three Men in The Boat. Često je kadrove za svoje filmove, u Dubrovniku snimao i Orson Welles, a u njegovoj najbližoj okolici i ostatku Hrvatske snimane su u serijalu Winnetou borbe kauboja i Indijanaca.

(PL/FB Mato Franković)