Najpoželjniji je poslodavac ove godine dm-drogerie markt, a slijedi ga Lidl Hrvatska te Muller Trgovina Zagreb. Rezultat je to četrnaestog po redu istraživanja o poslodavcima prvog izbora koje je proveo portal MojPosao prošle i ove godine na više od 10.000 ispitanika.

Prema mišljenju većine ispitanika, najpoželjniji poslodavac ove godine je tvrtka dm-drogerie markt s 14,53 posto bodova, a slijedi ga Lidl Hrvatska s 5,12 posto dok je na trećem mjestu završila Muller trgovina Zagreb s 3,52 posto bodova.

Ove godine po prvi put među 20 najatraktivnijih poslodavaca našla se Valamar grupa, dok je s četrnaestog na deveto mjesto skočila Atlantic grupa, priopćio je portal MojPosao.

Plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca

Ispitanici kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navode harmonične odnose na radnom mjestu (24 posto) i sigurnost radnog mjesta (23 posto).

Na trećem mjestu atraktivnosti nalazi se prilika za napredak u struci (19 posto), dok visina plaće (18 posto) dijeli četvrto mjesto s vodstvom u sektoru i socijalnom odgovornosti poslodavca (18 posto). Najmanje ispitanika, njih 11 posto, navodi priliku za hijerarhijsko napredovanje kao presudan faktor atraktivnosti poslodavca.

Redoslijed faktora atraktivnosti za top tri poslodavca je drugačiji u odnosu na ukupno gledane rezultate; ispitanicima su dm-drogerie markt, Lidl i Muller prvenstveno atraktivni poslodavci zbog sigurnosti radnog mjesta. Na drugom i trećem mjestu su visina plaće te harmonični odnosi na poslu.

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju i regiji
I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt, ali je u većem postotku privlačnija ženama (19,7 posto) nego muškarcima (7,7 posto).

Ženama je na drugom mjestu Lidl, a trećem Muller, koji se muškarcima ne nalazi u top deset poslodavaca. Muškarci su na drugo mjesto poželjnosti svrstali Rimac automobile, a na treće Lidl.

Među top deset poslodavaca muškarcima se popisu nalazi i Microsoft Hrvatska, Google Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa, koji se ne nalaze i u top deset tvrtki kod žena. S druge strane, na listi top deset tvrtki kod žena su se osim Mullera i Plive našli još Kaufland te IKEA, pokazalo je istraživanje.

Neovisno o stupnju obrazovanja, tvrtka dm-drogerie markt je najpoželjniji poslodavac. Na drugom mjestu ispitanicima sa srednjom školom je Lidl, a onima s visokom i višom stručnom spremom Rimac automobili.

Prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto zaposlenima i nezaposlenima zauzima Lidl, dok je ispitanicima koji se još školuju na drugom mjestu tvrtka Rimac automobili. Kandidatima koji se još školuju u top deset poslodavaca nalazi se i tvrtka Infinum, koja se ne nalazi među top dvadeset poslodavaca.

Među ispitanicima svih dobnih skupina nema razlike u poslodavcu prvog ni drugog izbora, odnosno to su za sve dobne skupine dm-drogerie markt i Lidl. Na trećem mjestu ispitanicima do 32 godine nalazi se Rimac automobili, dok je to Muller za ispitanike od 33 do 43 godine, kao i HEP za starije od 44 godine. Na listi top deset poslodavaca za one mlađe od 33 godine nalaze se Google Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla, koji su i među top deset poslodavaca u drugim dobnim skupinama.

I kada je u pitanju mjesto prebivališta, dm-drogerie markt i dalje drži tron, a nema ni većih odstupanja u preostala dva najatraktivnija poslodavca, a to su Lidl i Muller, navode u istraživanju.

Na području Zagreba i okolice u top deset poslodavaca ušli su Belupo i Zagrebačka pivovara, kojih nema među top deset poslodavaca u drugim regijama.

Ispitanici iz Dalmacije među top deset poslodavaca uvrstili su i trgovački lanac Tommy, dok su oni iz Istre uvrstili tvrtku Maistra i Jadran Galenski Laboratorij. Na području istočne Hrvatske građanima su među top deset poslodavaca i Kaufland te Valamar grupa.

Nezaposleni ispitanici biraju državne tvrtke, a mladi privatne tvrtke u domaćem vlasništvu.

Najviše ispitanika (33 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, zatim u hrvatskoj instituciji (18 posto), dok bi ih 16 posto voljelo stranu instituciju za poslodavca. Najmanje ispitanika, njih 14 posto, bira državnu tvrtku.

Zaposleni ispitanici preferiraju tvrtku u pretežno hrvatskom privatnom vlasništvu (36 posto), dok bi nezaposleni radije bili zaposleni u državnoj tvrtki (17 posto). U privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu u većoj mjeri nego ostale skupine bi radili ispitanici koji se još školuju (26 posto).

Ispitanici svih stupnjeva obrazovanja prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, iako je takvih najviše među ispitanicima s visokom stručnom spremom (38 posto), a najmanje među ispitanicima sa srednjom stručnom spremom (31 posto).

Čak 26 posto građana radi za svog poslodavca iz snova

Trenutno kod svog poslodavca prvog izbora radi 26 posto ispitanika. S druge strane, čak 81 posto ispitanika razmišlja o promjeni poslodavca; 45 posto ih tu pomisao ima često na pameti, a 36 posto ispitanika ponekad razmišlja o promjeni svog poslodavca.

Više od polovice ispitanika (52 posto) koji rade kod svog poslodavca prvog izbora uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. Za razliku od njih, 61 posto ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega pet posto uopće ne razmišlja o promjeni.

Izvor: Tportal.hr