Radom, zalaganjem i odricanjem grupe stručnjaka koju čine Ivan Golubić, Luka Beban, Dani Lulić i Dragan Kalinič, nastao je Flow sustav upravljanja prometom koji eliminira gužve. „Ideja za stvaranje Flowa nastala je iz želje i potrebe rješavanja prometnih gužvi u urbanim sredinama“ tumači Dragan Kalinič, zadužen za marketing tvrtke piše portal Tockanai.hr

Flow nastao slučajno

Dodaje kako su se on i kolege prije nastanka Flowa bavili razvojem pametnih prometnih rješenja i interneta stvari godinu dana u tvrtki Mobile Vehicle Technology, a prije toga i u kućnoj radinosti na tavanu.

„Radom na razvoju cijelog niza već dokazanih pametnih prometnih rješenja, jednog se dana slučajno rodila ideja kako bi mogli riješiti problem gradskih gužvi te smo prionuli na posao. Imali smo već razvijen značajan dio hardverskog dijela sustava dok je softverski trebalo kreirati od nule.“

Pojednostavljeno objašnjava funkcioniranje sustava Flow. „Njegov modul spaja se na postojeću prometnu infrastrukturu – na kamere i senzore na gradskim raskrižjima kao i na upravljačke jedinice semafora. Uz dodatak senzora sustav može precizno brojati vozila odnosno gustoću prometa i te podatke slati na udaljeni server u oblaku.“

Optimalan protok

Tada na scenu stupa softverski dio sustava koji autonomno odlučuje kako paliti i gasiti svjetla na semaforima odnosno određuje koliko je potrebno držati upaljeno zeleno za koji smjer kako bi se optimizirao protok vozila na raskrižjima.

„S obzirom na to da sustav to radi kao cjelina, dakle u cijelom gradu, postiže se najveći fizički mogući protok vozila. Daljnje povećanje protoka prometa bilo bi moguće jedino skupim građevinskim rješenjima poput izgradnje rotora, podvožnjaka, novih prometnica i slično“, uvjeren je Kalinič.

Plastično pojašnjava kako je sustav najlakše zamisliti kao prometnog policajca koji u svom gradu u svakom trenutku zna što rade njegovi kolege na drugim raskrižjima.

Pregovori za Bliski istok

Sustav je osmišljen kako bi smanjio gužve i građanima uštedio vrijeme, a nije zanemariva niti ušteda goriva te smanjenje zagađenja.

Također nisu potrebni nikakvi građevinski zahvati i neisplativa i zastarjela rješenja koja nude velike svjetske kompanije. Najvažnije je ipak da je naš sustav gotov i radi, iako tek u probnoj verziji, dok konkurencija muku muči s izvedbom.

Tim Flowa čini nekoliko ljudi različitih struka – imaju jednog odvjetnika i uspješnog managera. „Svi imamo radnog iskustva i ovo nam nije prvi projekt“, ističe Kalinič.

Poslovanje bi im olakšalo raščišćavanje birokratskih zavrzlama i šume bespotrebnih propisa što bi im donijelo vrijeme za posvetiti se onome što najbolje znaju – stvaranju inovativnih proizvoda.

Tim Flow jedan je od pobjednika druge generacije Startup Factory Zagreb programa, a nemala financijska te svekolika stručna pomoć i podrška Zagreba od velike im je važnosti.

 

Izvor: Tockanai.hr