Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Global grupa radit će ophodne brodove, a interes pokazuju investitori iz Saudijske Arabije

Brodogradilište Montmontaža Greben u stečaju prodano je u jedanaestom pokušaju na Trgovačkom sudu u Splitu dubrovačkoj tvrtki Global grupa. Tu neslužbenu vijest, koja se proširila Vela Lukom, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru Milan Dragović, vlasnik Global grupe.

– Preuzeli smo brodogradilište za nešto manje od tri milijuna kuna, ali to je samo mali dio obaveza koje moramo pokriti. Naime, tu su obaveze prema razlučnim vjerovnicima – kazao je Dragović te naveo kako moraju platiti Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak koja potražuje 47 milijuna kuna, zatim Croatia osiguranju oko 11 milijuna kuna, Splitskoj banci 15 milijuna kuna te HAMAG-u oko četiri milijuna kuna.

Zapošljavanje

Iako sada brodogradilište nema ni jednog radnika, Dragović najavljuje zapošljavanje novih ljudi.

– Želimo se specijalizirati u proizvodnji nekoliko vrsta ophodnih plovila. Za njima postoji interes na tržištu, i to ne samo na hrvatskom nego i na inozemnom – kazao je prvi čovjek Global grupe i nastavio: – Plan je napraviti servisnu zonu za popravak, održavanje i servis jahti. Stoga ćemo investirati u kupnju dva travel lifta, jednog od 400, a drugog od 75 tona. Također ćemo uložiti u nabavku opreme koja bi trebala unaprijediti pružanje naših usluga.

– Za početak radova i proizvodnje, bude li sve išlo po planu, odredili smo prvi svibnja 2019. – rekao je Milan Dragović.

Prema njegovim riječima interes za gradnju ophodnih brodova postoji.

– Takve programe ima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a interes pokazuje i Saudijska Arabija, Tanzanija te jedan nizozemski distributer… Pregovaramo i s jednom nigerijskom kompanijom koja ima interes graditi ophodne brodove dužine 35 do 40 metara. Uglavnom, nastavljamo brodogradnju, premda više ne namjeravamo graditi plovila za spašavanje.

Deponiranje otpada

Govoreći o trenutnoj situaciji, kazao je kako se sad rješavaju otpada koji je ostao u brodogradilištu, od kalupa do ostalih sekundarnih sirovina.

– Tu je oko 200 tona tih sirovina koje trebamo negdje deponirati. Kontaktirali su nas iz Ciosa, Cezara i još nekih tvrtki koje se bave deponiranjem sekundarnih sirovina. Taj trošak procjenjujemo na 200 tisuća eura – kaže Dragović.

Brodogradilište Montmontaža Greben bilo je u vlasništvu Montmontaža grupe u vlasništvu Mirele Lisičar. Za njega je bilo kobno ugovaranje i izgradnja ophodnih brodova za Grčku. U siječnju 2014. potpisali su ugovor o gradnji šest ophodnih brodova za grčku obalnu stražu, no došlo je do kašnjenja i situacija se zakomplicirala, što je dovelo do stečaja tog škvera. Koliko je poznato, još uvijek je u tijeku spor između HBOR-a i grčke vlade.

Izvor: Novac.hr