Na petoj sjednici Gradskog vijeća grada Vrbovca koja će se održati iduću srijedu gradonaečlnik Denis Kralj će predložiti set mjera za privlačenje novih investicija kojima će Grad po prvi put dijeliti neposredne financijske potpore vrbovečkim poduzetnicima i obrtnicima, javlja Radio Vrbovec.

Prva mjera je stopostotno oslobađanje plaćanja komunalne naknade u prvoj godini, 50 posto u drugoj i 30 posto u trećoj godini za sve nove građevine u kojima će se obavljati proizvodna/prerađivačka, informatička, poljoprivredna ili turistička djelatnost. Za sve nove objekte u kojima će se obavljati trgovačka/uslužna djelatnost, predviđa se oslobođenje od komunalne naknade u iznosu od 50 posto.

U sklopu druge mjere, koja se odnosi na komunalni doprinos, sve nove građevine u kojima će se obavljati proizvodna/prerađivačka, informatička, poljoprivredna ili turistička djelatnost, bit će oslobođene komunalnog doprinosa u iznosu od 75 posto. Oslobođenje od 40 posto predviđa se za sve nove objekte u kojima će se obavljati trgovačka/uslužna djelatnost. Za građevine namijenjene obavljanju vjerskih i zdravstvenih djelatnosti, predviđeno je oslobođenje od 50 posto.

Treća je mjera sufinanciranje troškova komunalne i poduzetničke infrastrukture za investitore. U prijedlogu Proračuna za 2018. godinu osigurano je 600.000 kuna za sufinanciranje troškova komunalne i poduzetničke infrastrukture. Infrastruktura će se sufinancirati svim novim ulagačima u Vrbovec, ali i svim postojećim poduzetnicima i obrtnicima koji će u 2018. ulagati u novu infrastrukturu u svojim pogonima ili objektima. Grad Vrbovec ovom mjerom sufinancirao bi do 50 posto troškova, a najviše do 100.000 kuna po poduzetniku.

Četvrta mjera je sufinanciranje poljoprivrede, odnosno potpore za krave prvotelke i potpore u naplati kontrole mliječnosti kod krava i koza.

Zadnja, peta mjera, odnosi se na Povećanje dostupnosti zemljišta u zonama za investitore. Raspoloživost zemljišta u gospodarskim zonama po konkurentnim cijenama možda je i najveća prepreka razvoju Vrbovca. Plan je nove vrbovečke vlasti sklopiti predugovore o prodaji s vlasnicima zemljišta u gospodarskim zonama. Svi vlasnici koji sklope takav predugovor bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade na neizgrađeno građevinsko zemljište u gospodarskim zonama, donosi Radio Vrbovec.

„Da bismo privukli investitore i investicije u Vrbovec mi moramo biti konkurentni. Moramo nuditi bolje ili barem iste uvjete kao i gradovi u našem okruženju. Nitko neće doći i uložiti u naš grad, ako su zemljište i davanja kod nas veći i skuplji od cijena u našem susjedstvu. Ove mjere su početak borbe za nova radna mjesta i bolji život u Vrbovcu“, izjavio je gradonačelnik Denis Kralj koji zahvaljuje partnerima u Gradskom vijeću, HSS-u, Nezavisnoj listi Hrvoja Herčeka i Laburistima koji su mu pomogli u kreiranju mjera za investitore i s kojima zajedno radi na rješenjima za pokretanje grada, navodi Radio Vrbovec.