Zanimljiva inicijativa krenula je iz Grada Vrgorca, koji je odlučio brendirati svoj proizvod. Naime, vrgorački će OPG-ovi ubuduće biti lišeni problema u nabavci ambalaže, koja je do sada stizala iz raznih izvora, a najčešće trgovačkih centara. Pa je tako bilo situacija da kupac nije mogao biti siguran da mu je u ruke stigla prava vrgoračka jagoda, a ne, recimo, voćka iz doline Neretve, donosi Slobodna Dalmacija.

– Imamo veliki problem s brendiranjem i kupnjom ambalaže, pa se pod krinkom vrgoračke jagode prodavala neka iz drugog kraja. Odlučili smo da ćemo našim poljoprivrednicima pomoći da budu konkurentniji tako što će se razlikovati. U zadnjih nekoliko mjeseci proveo sam niz razgovora s poljoprivrednim proizvođačima iz našeg kraja. Došli smo do ideje u razgovorima da naš Poduzetnički centar uz sufinanciranje Grada sljedeće godine ide u realizaciju projekta proizvodne linije ambalaže isključivo za OPG-ve s područja Grada Vrgorca – kaže nam vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

Poduzetnički je centar tako kupio stroj koji će proizvoditi ambalažu, a OPG-ovi s područja Vrgorca potpisat će ugovore tako da nitko drugi neće moći koristiti tu ambalažu.

Tako će poljoprivrednike koštati samo trošak materijala, pa će u konačnici proći čak i dosta jeftinije nego da kupuju negdje drugo.

Uza sve ne trebaju voditi računa o logu, a Grad Vrgorac, koji će osigurati osmišljavanje loga, snosit će i trošak amortizacije, kao i radnika na stroju.

– Na ruku nam ide i novi nacrt Zakona o brdsko-planinskom području koji bi trebao definirati pojam “Planinski proizvod”. Brendiranjem jedinstvene ambalaže samo za OPG-ve s područja Grada Vrgorca naši proizvođači jagoda, meda, povrća, voća i grožđa bit će konkurentniji na tržištu – kaže Pranić. Dodaje kako već neko vrijeme razrađuju ovu ideju.

– S ovom idejom smo zadali sebi jako puno posla, ali jedino ovakvim stvarima možemo izaći iz prosječnosti – zaključuje gradonačelnik.