“Ne znamo zašto se diže cijena goriva, s obzirom na to da je cijena barela nafte pala i konstantno imamo nekakvu odgodu u odnosu na svjetska tržišta. Nameti, odnosno porez na porez, su preko 140 posto u gorivu i vrijeme je da se to počne smanjivati’, poručili su Vladi iz Inicijative koja je organizirala prosvjed na prometnicama za 15. lipnja.

Inicijativa “Stop rastu cijena goriva” najavila je u četvrtak zaustavljanje prometa u Hrvatskoj u petak, 15. lipnja, od 17 do 17,10 sati, kako bi ukazala na neopravdano visoku cijenu goriva.

 
“Naša inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17.10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo automobile na većim prometnicama u gradu kako bismo Vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo”, kazao je na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima pokretač inicijative “Stop rastu cijena goriva” Vedran Franc.

HRVATI SU KONAČNO IZGUBILI STRPLJENJE: Cijene goriva obaraju rekorde, sprema se veliki protest?

Pred Vladu su, kaže, došli kako bi ukazali na činjenicu da imamo najskuplje gorivo u Europi i regiji, i založili se za smanjenje nameta. Franc ističe da je inicijativa “Stop rastu cijena goriva” u istoimenoj Facebook grupi u tri dana skupila 47.000 članova.

Damir Kristijan Rogin rekao je da se do sada u raznim gradovima javilo oko 2000 ljudi koji će ugasiti motore na bitnim prometnicama, raskrižjima i frekventnim mjestima.

“Odlučili smo se za 17 sati kao početak gradskog ‘rush-houra’ i mislim da bi se tu stvarno moglo vidjeti koliko znači kada se prometnice zaustave na deset minuta. Ovo je samo opomena i način da pokažemo da se može nešto napraviti”, kazao je Rogin.

“Ne znamo zašto se diže cijena goriva, s obzirom na to da je cijena barela nafte pala i konstantno imamo nekakvu odgodu u odnosu na svjetska tržišta. Nameti, odnosno porez na porez, su preko 140 posto u gorivu i vrijeme je da se to počne smanjivati”, kaže Rogin.