Nastavno na projekt tvornice higijenskog papira, Grad Belišće želi među prvima izgraditi ekotoplanu na biomasu i agrobiomasu.
.
Grad Belišće unazad godinu i pol intenzivno radi na pripremi realizacije projekta buduće tvornice higijenskog papira u novoj gospodarskoj zoni. Za isti projekt, temeljem do sada obavljenih razgovora i sastanaka, postoje ozbiljno zainteresirani strani investitori. Prema idejnom rješenju, radi se o investiciji od nekoliko desetaka milijuna eura.

– Radi se o iznimno vrijednom projektu od kojeg u našem gradu, koji već desetljećima s pravom nosi naziv “grad papira”, očekujemo mogućnost novog zapošljavanja i do stotinjak radnika – kaže Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.

Energetski neovisan grad

Nakon postupka javne nabave, počela je izrada studije izvedivosti. Ta će studija, koja treba biti gotova do kraja ove godine, pokazati i preciznu procijenjenu vrijednost nove tvornice. Nastavno na navedeni projekt tvornice higijenskog papira, vođeni spoznajom o statusu Belišća kao važnog industrijskog središta u Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijeloj Slavoniji i Baranji, prije već više od godinu dana započeli su i pripreme za realizaciju projekta ”Belišće – energetski neovisan grad”.

Grad Belišće želi biti među prvim realizatorima projekta izgradnje ekotoplane na biomasu i agrobiomasu, koristeći pri tome i visoke energetske potencijale sirovine koja nastaje u procesu proizvodnje papira od starog papira, a čija proizvodnja već desetljećima postoji na području grada Belišća. Izgradnja toplane trenutačno je u fazi pripreme postupka javne nabave za izradu studije izvedivosti.

Ulaganja u prigradska naselja

U Gradu ističu kako za realizaciju i ovog projekta vrijednog desetak milijuna eura postoje ozbiljno zainteresirani investitori. Taj projekt već temeljem idejnog rješenja i idejnog projekta, naglašavaju u gradskoj upravi, pokazuje veliku opravdanost, s obzirom na činjenicu da je Belišće industrijski grad u kojem postoje iznimno snažni gospodarski subjekti, koji su itekako ozbiljni mogući potencijalni korisnici energije stvorene u budućoj toplani.

Navode i veliku mogućnost korištenja tako stvorene energije za razvoj plasteničke proizvodnje, “ne zanemarujući pri tome i činjenicu velikog potencijala za razvoj toplovodne mreže u svrhu osiguravanja energije za grijanje, kako kućanstava tako i javnih institucija na području Belišća, ali i susjednog grada Valpova”.

– Kada se tome doda velika povezanost izgradnje ranije navedene buduće tvornice higijenskog papira i izgradnje ove toplane na biomasu, kao izvora nužno potrebne energije, tada se stupanj opravdanosti realizacije projekta znatno multiplicira, a što će u konačnici, s pravom očekujemo, pokazati i studija izvedivosti – navodi gradonačelnik.

Grad Belišće, ističe, teži ravnomjernom razvitku i svih svojih prigradskih naselja. Realizirat će se ove godine, tako, proširenje i uređenje zgrade Hrvatskog doma u Kitišancima, vrijedno 560.000 kuna, kao i asfaltiranje Kolodvorske ulice u Gatu, u vrijednosti od 520.000 kuna. Završavaju i radovi na Društvenom domu za pripadnike romske nacionalne manjine koji se gradi u Bistrincima, u što će biti uloženo 410.000 kuna te parkiralište uz taj društveni dom vrijedno 220.000 kuna. Za izgradnju nogostupa do groblja u Vinogradcima predviđeno je 100.000 kuna.

Izvor: Lokalni.hr