Europski povjerenik za poljoprivredu sa 70 kompanija kreće u izvoznu ofenzivu, a domaća tvrtka tu vidi veliku šansu.

Paška sirana jedina je hrvatska prehrambena tvrtka koja se nalazi u velikoj delegaciji EU tvrtki, udruženja i proizvođača hrane koje ovaj tjedan sudjeluje u izvoznoj ofenzivi EU povjerenik za poljoprivredu Phila Hogana na tržištu Kine. Hogana prati poslovno izaslanstvo 70 predstavnika iz europskog poljoprivredno-prehrambenog sektora koji predstavljaju nacionalne udruge ili tvrtke iz 22 zemlje. Kao i u slučaju nedavnih posjeta Kanadi, Iranu i Saudijskoj Arabiji, cilj je olakšati potencijalne poslovne sporazume između europskih i kineskih tvrtki. Kina je drugi po veličini uvoznik poljoprivrednih proizvoda i hrane iz EU, a europski proizvodi postaju sve popularniji među kineskom srednjom klasom. Ante Oštarić, čelnik Paške sirane, potvrdio nam je sudjelovanje predstavnika njegove tvrtke u ovoj velikoj EU delegaciji.

“Već otprije imamo kontakte s partnerima u Kini, no Hrvatska još nema trgovinski sporazume s ovom zemljom. Ipak smo se odlučili na vrijeme pojaviti na ovom tržištu”, kaže Oštarić. Dodaje kako Paška sirana izvozi oko 15% ukupne proizvodnje, najviše u SAD, ali su već prisutni i nekim dalekim zemljama poput Indonezije i Singapura.

“Kina je ključni trgovinski partner za ovaj sektor EU. Postoji snažna potražnja među rastućom klasom potrošača Kine za našim visokokvalitetnim proizvodima, a susretom s kineskim kolegama možemo graditi poslovne i političke odnose potrebne za ubrzanje tog rasta”, kaže Hogan.

Izvor: Poslovni.hr