Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Idu u srednju školu, a već surađuju s Infobipom: ‘Ovo je aplikacija za gimnazijalce’

Iza naziva T\’n\’D Web krije se mladi matematički i informatički dvojac – Toni Borina i Damir Numić-Meša. Ova dva odlična maturanta 4. razreda matematičkog smjera Gimnazije Pula svojim su projektom olakšali rad svojih profesora, ali i kolega u školi.

Zajedničkim radom uz mentorstvo profesora Nikole Vujačića u samo dva mjeseca izradili su web aplikaciju u sklopu projekta “Škola na dlanu”, koja je već zaživjela među pulskim gimnazijalcima. Tek je mjesec dana “u igri”, a već je naveliko koriste profesori i svi učenici škole jer im na vrlo jednostavan način daje potrebne informacije o školskom rasporedu i slobodnim učionicama. Pomoću nje se može izraditi i suglasnost, a putem SMS poruka izvijestiti o svemu bitnom što se događa u školi.

Obavijesti o izostanku

– ‘Škola na dlanu’ je projekt koji se sastoji od četiri web stranice koje olakšavaju učenicima i profesorima svakodnevicu u školi, to su Generator suglasnosti, Interaktivni školski raspored, SMS obavijesti i Pretraživanje enciklopedija. Dakle, pomoću aplikacije se mogu izraditi suglasnosti za redovnu nastavu, za izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost. Tu je i interaktivni školski raspored pomoću kojeg se može pretražiti raspored po profesorima, učionicama, razredima i predmetima, a možete odabrati i pretragu rasporeda po slobodnim učionicama za održavanje nekog predavanja ili izvanredne nastave – objašnjava nam Damir.

Kaže da su u suradnji s tehnološkim divom iz Vodnjana Infobipom izradili i sustav slanja SMS obavijesti, koji omogućava jednostavno slanje poruka učenicima.

Taj sustav mogu, primjerice, koristiti ravnatelj ili tajništvo da bi obavijestili učenike o izostanku nekog profesora i održavanju predavanja ili sličnoga, što učenici ne bi mogli saznati na drugi način. Ujedno, tu je i četvrta web stranica unutar aplikacije, a to je Pretraživanje enciklopedija izražena putem Google Custom Search platforme, koja omogućuje pretraživanje unaprijed određenih pojmova, odnosno stranica. Zasad smo uredili da to budu enciklopedija i Leksikografski zavod Miroslava Krleže. Dakle, pojmovi se mogu pretraživati samo preko te stranice i na taj se način prikazuju provjereni rezultati – kazao nam je Damir.

Aplikacija je dostupna na internetu pod www.školanadlanu.hr, a može se i skinuti na zaslon mobitela. Razmišlja se i o tome da se uvrsti u Google play trgovinu.

Toni nam objašnjava da su do ove ideje došli jer je njihova škola velika i često se događa da učenici izgube dosta vremena da bi, primjerice, pronašli nekog od profesora koji im treba.

– Često su se događale i zabune oko zamjena profesora pa ne bismo znali hoće li zamjene biti i tko će nam držati nastavu – priča nam Toni, koji od početka gimnazijskih dana surađuje s Damirom.

Aplikacija se koristi od 7. veljače, a u izradu su krenuli oko Nove godine. Doduše, učenje programskih jezika za izradu projekta trajalo je puno duže.

– Trebala su nam dva mjeseca da dovršimo projekt, a samo učenje programskih jezika odvijalo se u sklopu radionice koja je trajala godinu dana i koju je provodila Zajednica tehničke kulture Istarske županije. Proces učenja programskih jezika je bio dug, zapravo konstantno učiš jer nikada ne možeš znati sve, a onda kreneš lagano raditi. Na aplikaciji smo zaista radili svaki dan – priča nam dalje maturant Damir.

Više možete pročitati na linku https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/mladi-matematicki-i-informaticki-dvojac-izradio-aplikaciju-skola-na-dlanu-formulari-raspored-novosti-u-gimnaziji-sve-na-jednom-mjestu/10060648/