Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Kristina Androlić : U poduzetništvu uspjevaju ustrajni i oni koji su odlučili uspijeti

Intervju s Kristinom Androlić urednicom portala Mentorica.biz i vlasnicom tvrtke Androlić konzalting, za pripremu i provedbu EU projekata i poslovno savjetovanje

SAMOPOZITIVNO: Kristina, nedavno ste u Varaždinu predstavili novi portal za poduzetnike mentorica.biz. Što je misija portala i kako može pomoći poduzetnicima?

Portal www.mentorica.biz nadogradnja je našeg redovnog poslovanja tvrtke Androlić konzalting, a projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova. S obzirom da se poduzetnici u svom radu susreću s brojnim pitanjima koja ih muče, a poduzetnici početnici traže razne informacije prilikom ulaska u poduzetničke vode i ohrabrenje,  mi smo odlučili napraviti platformu gdje mogu pronaći informacije iz svijeta poduzetništva na jednom mjestu i postavljati pitanja. Na njihova pitanja odgovore pripremaju poslovni savjetnici s bogatim iskustvom u svom području. Misija portala je podržati poduzetnike kroz dijeljenje znanja i informacije kako bi uspješnije vodili svoje poduzetničke priče i u konačnici ponudili više radnih mjesta i bolje uvjete rada.

SAMOPOZITIVNO: Iza vas je četiri godine djelovanja kroz tvrtku Androlić konzalting. Čime se bavite, tko su vam klijenti i kako im portal može pružiti dodanu vrijednost?

Da, tvrtka Androlić konzalting http://www.androlic-konzalting.hr/  sad je već više od četiri godine na tržištu, a prvenstveno se bavimo poslovnim savjetovanjem, pripremom projektnih prijava za poduzetnike i poljoprivrednike na domaće i EU fondove, provedbom sufinanciranih projekata te poslovnim edukacijama iz područja EU fondova i poslovnog planiranja. Dosad smo radili na pripremi 75 projekata, ukupne vrijednosti oko 6 milijuna EUR-a. Naši klijenti su najvećim dijelom mikro i mala poduzeća koja se nalaze u fazi rasta te su im potrebna dodatna financijska sredstva da bi ostvarili svoj projekt. Mi im rado u tome pomažemo.

SAMOPOZITIVNO: S kakvim problemima se susrećete u poslu i koja su najčešće pitanja koja vam poduzetnici mogu postavljati i putem portala?

Poslovanje tvrtke iz godine u godinu raste jer u ove četiri godine poduzetnici su nas prepoznali kao pouzdanog partnera u pripremi i provedbi EU projekata.

Najčešća pitanja koja nam postavljaju na portalu tiče se prvenstveno tema EU fondova i ostvarivanja različitih potpora i poticaja za razvojne poduzetničke projekte, zatim iz područja računovodstva te pravne tematike.

SAMOPOZITIVNO: Tko sve stoji iza portala, tko su vaši mentori i kakvo poslovno iskustvo stoji iza njih?

Zasad nas je ukupno šestero poslovnih savjetnika. Svatko od nas djeluje u svom području. Među njima su i eminentna imena poput Kristine Ercegović, koja ima bogato iskustvo u poduzetništvu, Dijana Vidović Obadić, vlasnica tvrtke DD ekspert, zadužena za teme iz područja računovodstva i financija, Andrijana Rožman iz podrčja javne nabave, vlasnica tvrtke Connecta, Suzana Ptiček (radno i trgovačko pravo), Marko Oskoruš (priprema EU projekata), Mara Majstorović (NLP trenerica) i ja osobno (priprema i provedba EU projekati, poslovno planiranje).

SAMOPOZITIVNO: Portal je nastao kao projekt financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz E impuls 2016. Njime dajete doprinos razvoju poduzetništva u Hrvatskoj. Kako je to danas biti poduzetnik u Hrvatskoj i što treba po vama promijeniti kako bi se avanturi poduzetnički pothvat priključili poduzetnici iz ideje, ne nužno iz potrebe?

Da,  portal je sufinanciran sredstvima EU, a dalje nastavljamo vlastitim angažmanom i resursima. Mi na ovaj način dajemo svoju podršku i doprinos razvoju poduzetništva u Hrvatskoj jer smatram da ne treba čekati da vam netko drugi da posao, nekad je potrebno sam kreirati svoje radno mjesto. Po meni kreiranje vlastitog radnog mjesta donosi brojne prednosti i posebnu satisfikaciju i samopouzdanje. Bez obzira da li je uzrok nužda ili dobra ideja, u poduzetništvu uspjevaju ustrajni i oni koji su odlučili uspijeti. Mi im pomažemo na tom putu. Poduzetniku u Hrvatskoj danas kao i prije je izazovno, ali kao što rekoh bez obzira na uvjete uspjevaju uporni.

SAMOPOZITIVNO: Što očekujete od 2019. g. i jesu li po vama Vladine reforme dovoljne da potaknu poduzetnike na zapošljavanje i povećanje plaća svojim zaposlenicima i što biste im predložili?

Svaka pozitivna reforma je dobro došla no pravi prijatelj i podrška ste sami sebi. Nema potrebe se previše oslanjati na to da će vam netko nešto dati. Izborite se za svoje radno mjesto, svoj posao, svoja prava, svoje tržište jer to je najbolji put. Jer ako vam je nešto dano, može vam biti i uzeto. S druge strane ako ste vi ti koji krojite svoju budućnost onda ste u sigurnim rukama. Što se tiče korištenja danih mogućnosti da se djelatnici nagrade većim neoporezivim dohotokom (nedavno povećanje s 2.500 na 7.500 kn godišnje) držim da će velik dio poduzetnika koji imaju mogućnosti iskoristiti tu priliku i nagraditi svoje djelatnike već ove godine.

SAMOPOZITIVNO: Što biste poručili novopečenim poduzetnicima i mladima koji razmišljaju o poduzetništvu?

Krenite! Sve što vam treba naučit ćete. Budite ustrajni. Prepreke postoje da bi ih savladali i nemojte odustajati. Nekad je potrebno mijenjati smjer kretanja, preskakati prepreke, čekati i ići polako, korak po korak, ali trud će vam se isplatiti.

SAMOPOZITIVNO: Vaši novogodišnji ciljevi i planovi za 2019. g. su:

Samo mirno i staloženo jer najvažnije je osobno zadovoljstvo i unutarnji mir. Što se tiče poslovnih ciljeva, planiramo i dalje lagano rasti. Porast će nam broj projekata u provedbi, bit će i dosta novih projektnih prijava jer se očekuju novi Pozivi iz EU fondova za poduzetnike i poljoprivrednike u 2019. i 2020., a i dalje ćemo raditi na razvoj portala www.mentorica.biz te edukacijama za poduzetnike. Smatram da je važan rast, ali isto tako iosobni razvoj jer nema smisla zbog posla pregoriti. Svima pratiteljima portala www.samopozitivno.com želim svako dobro i uspješnu 2019. godinu!