Ideje najčešće dolaze iz vlastite potrebe pa smo se tako i mi prije 17 godina, tada vrlo mladi roditelji male djece s pokojom posebnom potrebom više ali i s vizijom boljeg i cjelovitog odgoja, našli pred preprekama. Tadašnji predškolski sustav nije imao sluha ni odgovor na naše probleme i zahtjeve. Ono što se nudilo na tržištu nije nam bilo prihvatljivo a ubrzo se pokazalo da nismo bili sami.

Pokrenula sam igraonicu s idejom jednog novog i drugačijeg programa, prilagođenom svima a opet posebnog za svaku malu osobu i njegovu obitelj.

Malo po malo krenuli su upiti, preporuke, ostalo je povijest.

SAMOPOZITIVNO: Možete li nam se predstaviti i ukratko reći tko je Vedrana Džanić?

Mama sam troje djece (dvije kćeri i sin) , supruga , snaha, sestra, prijateljica. Po zanimanju nastavnik matematike, po zvanju poduzetnica. Živim u Zagrebu sa suprugom i naše dvoje mlađe djece, vodim naše tvrtke Dječji vrtić Čigra i Triset d.o.o. U slobodno vrijeme trčim, čitam, šećem psa, idem u kino, učim sa sinom …Volim kuhati (i jesti), ne volim peglati.

SAMOPOZITIVNO: Završili ste PMF smjer matematike no danas ste vlasnica set lanca privatnih dječjih vrtića za djecu u Zagrebu. Kako je matematički um postao kreativan i što vas je usmjerilo u priču čuvanje tuđih mališana?

Kažu da ideje najčešće dolaze iz vlastite potrebe pa smo se tako i mi prije 17 godina, tada vrlo mladi roditelji male djece s pokojom posebnom potrebom više ali i s vizijom boljeg i cjelovitog odgoja, našli pred preprekama. Tadašnji predškolski sustav nije imao sluha ni odgovor na naše probleme i zahtjeve. Ono što se nudilo na tržištu nije nam bilo prihvatljivo a ubrzo se pokazalo da nismo bili sami. Pokrenula sam igraonicu s idejom jednog novog i drugačijeg programa, prilagođenom svima a opet posebnog za svaku malu osobu i njegovu obitelj. Malo po malo krenuli su upiti, preporuke, ostalo je povijest.

SAMOPOZITIVNO: Po čemu se razlikujete od klasičnih vrtića?

Vrtićki program i kurikulum određen je smjernicama Nacionalnog kurikuluma s nekim programskim posebnostima. Ono što nas uistinu međusobno razlikuje je izgrađena vrtićka kultura i poruka koju šaljemo našim klijentima. Dječji vrtić Čigra želi biti najbolji izbor roditeljima i nama su njihova djeca na prvom mjestu. Pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve suvremenog odgoja i roditeljstva, pratimo promjene i moderne trendove u područjima ranog odgoja i obrazovanja, s naglaskom na stalnu edukaciju odgajatelja i korištenje digitalnih tehnologija u programima. Želimo kod djece razviti navike, samouvjerenost i potencijal za slobodno istraživanje. Nastojimo poticati njihovu znatiželju i ustrajnost, usaditi im vrijednosti koje će im pomoći da budu spremni na izazove. Želimo da ih želja za učenjem prati cijeli život.

SAMOPOZITIVNO: Od igraonice ste prerasli u javnu ustanovu. Kakvu ste viziju imali prilikom širenja i koja je vaša misija?

Igraonica je bila samo proba, tester. Takav sustav skrbi o djeci kod nas nije reguliran pa je meni, ipak kao matematičaru i nekom tko voli red, bio neprihvatljiv. Osnivanjem ustanove dobili smo ozbiljan predznak jer smo preuzeli odgovornost za odgoj i obrazovanje generacija djece. Vizija je uvijek bila odgajati djecu kao inovativne, kreativne i odgovorne građane Svijeta.

SAMOPOZITIVNO: Na tom putu ste sigurno mnogo toga prošli. Raditi s djecom i njihovim roditeljima nije lako. Kako uspostavljate odnose i koliku ulogu imaju vaši zaposlenici u prepoznatljivoj kvaliteti vaših usluga.

Dječji vrtić Čigra čine ljudi, svi zaposlenici, ravnateljica, odgajatelji, stručnjaci iz područja pedagoških znanosti, tehničko osoblje, administracija i ja. Program vrtića i kurikulum su naravno okosnica i odgajatelji po završetku školovanja imaju kompetencije za izvođenje svih njegovih dijelova no ljudski pristup, razumijevanje, empatija, individualni pristup djetetu ali i roditelju su ono što roditelje i djecu osvaja. To nas čini drugačijim od ostalih. Radimo puno na osnaživanju odgajatelja, na timskom radu.

Fokus naše pedagoginje i psihologinje su djeca, roditelji i odgajatelji.

SAMOPOZITIVNO: Koje vrijednosti njegujete u vašem kolektivu i koja je tajna vašeg uspjeha 15-godišnjeg uspješnog posla s kojim se bavite.

Prema klijentima treba biti maksimalno transparentan, sve što se događa a odnosi se na njih ili se odražava na kvalitetu usluge, mora biti na vrijeme iskomunicirano.
Stalno osluškivanje potreba klijenata je premisa;mi smo tu radi njih .
Naši zaposlenici su naša snaga; svaka uložena kuna u njih ili njihovu edukaciju vrijedi višestruko.

SAMOPOZITIVNO: Koliko je važna emocionalna inteligencija u vašem poslu i razumijevanje različitosti?

Sposobnost izražavanja i kontroliranja vlastitih emocija je vrlo važna, uključujući i razumijevanje, tumačenje i reagiranje. To je važno u svakom poslu ali koda nas je to prisutno na puno više razina i ima utjecaj na rast i razvoj djeteta. Kako ćete djecu učiti empatiji i razgovoru o osjećajima ako odrasli uz njih ne pokazuju isto. U vrtiću je vrlo izazovno jer imate puno dionika u procesu. Razumijevanje različitosti je početak i kraj svakog dobrog odnosa; poslovnog, prijateljskog, ljubavnog. Djeca to imaju urođeno no poslije stvari krenu ponekad krivo. Radimo, educiramo, živimo različitosti…,primjerom poučavamo.

SAMOPOZITIVNO: Koliko je velika uloga vrtića u današnjem tempu života jedne obitelji?

Biti roditelj danas je popriličan izazov. Radne, socijalne i natalitetne politike ne idu na ruku mladim obiteljima. Novi trendovi kao što su dugo radno vrijeme, obavezni prekovremeni rad, projektno vođenje ne trpe radno vrijeme od 8:00 do 16:00 sati. Vrtić se mora moći prilagoditi svojim korisnicima, mora moći djetetu pružiti odgovarajuću njegu, brigu o zdravlju, kvalitetnu prehranu i mora na kraju dana dati roditelju povratnu informaciju. Ispravan odabir vrtića strateški je važno za svaku obitelj.

Tek je ispravno odabran vrtić nadopuna obiteljskog doma i odgoja.

SAMOPOZITIVNO: Proaktivni ste kao poduzetnica i u svoj posao unosite nove programe, projekte i ideje. Kako ste došli na ideju da otvorite korporativni vrtić za zaposlenike i koje su prednosti ovakvog vrtića.

Dolaskom velikih korporacija u Hrvatsku neke od njih sam prepoznala kao one koje bi slične prakse mogle preslikati i na hrvatsko tržište. Bila sam otvorena za takav oblik suradnje i spremno sam odgovorila na njihov interes . Danas se puno priča o potrebi za balansom radnog i obiteljskog života. Ovakvi vrtići su upravo na tragu toga ,postizanje ravnoteže ali i povećanja radne efikasnosti zaposlenika. S obzirom na novi trend nedostatka kvalitetne radne snage u RH i želji poslodavaca da zadrži kvalitetne radnike, usudila bi se reći da će korporativni vrtići biti dio pregovora poslodavaca i radnika.

SAMOPOZITIVNO: Kao majka troje djece, razmišljate li o nastavku obiteljskog biznisa i vidite li već u nekom od svoje djece potencijalnog nasljednika.

Ne mogu reći da o tome ne razmišljam ali mislim da je još prerano o tome govoriti. Puštam da se dogodi, ili ne dogodi. Moj izbor ne bi trebao postati i izbor moje djece. U tom smislu ne vršim pritisak.

SAMOPOZITIVNO: Koliko je važna podrška obitelji u vašem poslu i na koji način vam pomažu?

Obitelj, suprug i djeca moji su pokretači i snaga. Kada je posao u pitanju , ne štede me u kritikama ali ni u pohvalama. Ponosni su na sve moje, naše, uspjehe. Suprug je direktno angažiran u obje tvrtke oko planiranja, provođenja poslovnih procesa i aktivnosti, donošenja strateških odluka. Obiteljska dinamika se tijekom godina promijenila. Bilo je teže dok su djeca bila mala ali smo nekako i tada znali posložiti prioritete. Danas svi zajedno dijelimo odgovornosti, bilo da se radi o školskim obvezama, izvan nastavanim aktivnostima, učenju ili održavanju kućanstva.
.
SAMOPOZITIVNO: Idući tjedan, 25.1. ćete gostovati na Business Cafe-u u Zagrebu kao gošća na temu : „I profit i utjecaj!“.

Koliki je vaš utjecaj na djecu i roditelje koji su vam dali svoje povjerenje čuvajući njihove potomke i jeste li svjesni odgovornosti vašeg posla.

Direktno mogu utjecati samo na svoju djecu, barem tome težim. Volim misliti da imam i indirektan utjecaj na naše korisnike kroz pažljivo kreiran i cjelovit kurikulum, kvalitetno odabrane zaposlenike i izgrađenu vrtićku kulturu. Postavila sam vrijednosti, visoke standarde edukacije djece rane predškolske dobi i jasno ih komuniciram sa svojim zaposlenicima a svi ih zajedno komuniciramo prema našim klijentima.

Prema povratnim informacijama koje dobivamo nakon što djeca nastave školovanje rekla bi da smo na dobrom putu; djeca znaju surađivati, traže znanje, propituju i pronalaze rješenja.

Odgovornost je nužna u svakom poslu od one prema sebi, obitelji ,zaposlenicima i klijentima. Mi nosimo drugu vrstu odgovornosti;odgajamo i obrazujemo djecu za budućnost.

SAMOPOZITIVNO: Što biste poručili našim čitateljima kakvim ustanovama da povjere vlastitu djecu i što su po vama kriteriji po kojima bi se trebali voditi ?

Kod odabira vrtića važno je da u prvom redu on odgovara zahtjevima i potrebama roditelja vezanih za organizacijske (radno vrijeme) ili programske odrednice, odnosno kurikulum vrtića koji stvara kulturu neke predškolske ustanove. Također, važno je da vlada prisna atmosfera u vrtiću, da je osoblje uslužno i ljubazno, a odgajatelji otvoreni za suradnju. Sve informacije moraju biti dostupne , mora biti naglašena briga o zdravlju djeteta . Ako se roditelji raspituju o iskustvima drugih roditelja, važno da u njih imaju i povjerenja. Internet i društvene mreže ponekad i nisu najbolji izvor informacija, jer često budu ili krivo interpretirane ili potpuno iskrivljene.

SAMOPOZITIVNO: Za kraj, vaša misao vodilja i afirmativna poruka za sve koji planiraju ući u poduzetničke vode i baviti se radom s djecom jeste:

Budućim poduzetnicima bih poručila da budu iskreni i autentični u onom što rade. Griješiti je ljudski, obrišite, ispravite, ostavite iza sebe i krenite dalje. Okružite se ljudima koji vam ne laskaju već se iskreno raduju vašim uspjesima, tješe vas i hrabre u porazu, korigiraju kada skrenete s puta. Ne bojte se konkurencije, ona je uvijek dobrodošla da pokažete koliko ste baš vi i vaš posao dobri i posebni.
Dječja igra nije samo igra već ozbiljna aktivnost. Nikada ne podcjenjujte djecu, njihovu maštu, mišljenje i stav .

SAMOPOZITIVNO: Hvala 🙂