Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ispisali povijest hrvatske debate: Studenti FPZG-a i Ekonomije pomeli konkurenciju na svjetskom prvenstvu

Studenti zagrebačkog sveučilišta. Tin Puljić s FPZG-a i Lovro Šprem s Ekonomije na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu ostvarili su povijesni uspjeh! Kao tim kojemu engleski nije materinji jezik, svojim plasmanom u finale natjecanja postali su prvi u povijesti kojima je to pošlo za rukom.

Na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu, održanom od 29. prosinca 2018. do 3. siječnja 2019. u Cape Townu, studenti zagrebačkog sveučilišta ostvarili su povijesni uspjeh hrvatske debate!

Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta proglašeni su, naime, najboljom ekipom s ne-engleskog govornog područja, a osim toga, ostvarili su i plasman u finale Open kategorije u kojoj se natječu timovi kojima je engleski materinji jezik. Tako su Tin i Lovro postali prvi tim u povijesti kojemu engleski nije materinji jezik, a koji se plasirao u finale ovog natjecanja otkad se ono održava u ovom formatu.

Ispisali povijest debatirajući o reguliranju banaka, privatizaciji i angažmanu SAD-a u Siriji

Ovaj uspjeh nije prvi koji su Tin i Lovro postigli predstavljajući Zagreb i Hrvatsku – prošloga su ljeta na Europskom prvenstvu u Novom Sadu postali viceprvaci Europe u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinalisti u Open kategoriji u kojoj se natječu i oni kojima je materinji, a jesenas su velike rezultate polučili i na prestižnim natjecanjima na sveučilištima Oxford i Cambridge. Proteklih su dana zaokružili svoje uspjehe – na natjecanju na kojemu je sudjelovalo preko 250 timova iz čitavog svijeta, pobjeđivali su protivnike sa prestižnih institucija poput Harvarda, Stanforda, Oxforda i Cambridgea i došli na korak od svjetskog naslova.

Za uspjeh im je bilo potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja. Naši su studenti, među ostalim, raspravljali o reguliranju banaka, angažmanu SAD-a u Siriji, primjeni međunarodnog prava na terorističke skupine, privatizaciji u zemljama u razvoju te mnogim drugim kompleksnim pitanjima. Duboke i zahtjevne teme rasprave, uz samo 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljenu stranu s kojom se debatanti nužno ne slažu na osobnoj razini, čine debatu intelektualno iznimno zahtjevnom disciplinom. Tim više zadivljuje uspjeh naših studenata koji su imali i dodatnu barijeru – onu jezičnu.

Tin i Lovro ponosni su na svoj uspjeh, ali najviše od svega nadaju se da bi on mogao utrti put daljnjem razvoju sveučilišne debate u Hrvatskoj te njenoj većoj pozornosti i financiranju kako bi ona postala dostupna svima koji se njome žele baviti te kako ovakvi rezultati ne bi ostali izolirani slučajevi.

Trnovit put do uspjeha: ‘Pokazali smo da možemo mnogo pruži li nam se ruka’

– Nastup na debatnim turnirima, pogotovo na europskim i svjetskim prvenstvima, ne iziskuje samo mnogo truda i vremena, već nažalost i mnogo novca. Na ovo smo prvenstvo uspjeli otići zahvaljujući financiranju od strane sponzora, naših fakulteta te naše udruge Zagreb Student Debate Forum te se nadamo da će donatori nastaviti pomagati razvoju debate u Zagrebu te da će im se u tome pridružiti i relevantne institucije kao Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pokazali smo da možemo mnogo pruži li nam se ruka i voljeli bismo da i buduće generacije dobiju takvu priliku, ističe Tin i dodaje kako je daljnja podrška nužna jer nemamo ni približno razvijen debatni program kao mnoge druge institucije, pogotovo one iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog toga je i značajno teže probiti se, naglašava Tin i zahvaljuje svima koji su njihove uspjehe učinili mogućima usprkos preprekama.

Donatorima, našoj udruzi, a ponajviše našim najbližim prijateljima koji su nam bili najveća i najustrajnija podrška i bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, zaključuje ovaj student FPZG-a.

Sada je cilj prenijeti znanje na nove generacije

Lovro, student diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu naglašava kako je njemu i njegovom partneru sada cilj prenijeti znanje i iskustvo budućim generacijama.

– U dolasku do ovih rezultata često smo bili prepušteni sami sebi i vlastitim pokušajima i pogreškama, te zato sada kroz našu udrugu želimo olakšati put novim mladim debatnim talentima. Od ove godine imamo debatne tečajeve na Fakultetu političkih znanosti, Pravnom fakultetu te Veterinarskom fakultetu, a Tin i ja vodimo napredni debatni tečaj na razini cijelog Sveučilišta, kaže Lovro.

Dodaje kako im je cilj sve što su naučili prenijeti svima koji su spremni debati posvetiti vrijeme i trud.

– Ovim putem pozivam sve kojima se debata čini kao nešto što bi ih zanimalo i zaintrigiralo da se obrate udruzi Zagreb Student Debate Forum – uvijek nas veseli primiti nove ljude, poručuje Lovro Šprem.

Izvor: Srednja.hr; Foto: WUDC