Polifenoli učinkovitiji za transport glukoze u mišiće nego standardna terapija. Značajna prednost polifenola ne odnosi se samo na oboljele od dijabetesa već i na zdravu populaciju koja želi povećati razinu energije u mišićima

Dijabetes i neurodegenerativne bolesti su u stalnom usponu i postaju sve veća globalna prijetnja zdravlju ljudi. Uslijed sposobnosti fitokemikalija da djeluju kao antioksidansi, krajem 1980-ih i sredinom 1990-ih godina prošlog stoljeća postavljena je takozvana antioksidacijska hipoteza ili teorija slobodnih radikala. Nakon više od dvadeset godina intenzivnih istraživanja, fitokemikalije ostaju siva eminencija u liječenju degenerativnih bolesti. Dok s jedne strane njihova različita funkcionalnost jamči višestruke terapijske i preventivne učinke, s druge strane, njihova niska bioraspoloživost i velika metabolička transformacija predstavljaju neriješeno pitanje odnosa strukture i funkcije u regulaciji stanične fiziologije.

U usporedbi s konvencionalnom terapijom, unos bioaktivnih fenolnih spojeva u raznim oblicima, od funkcionalne hrane, dodataka prehrani do izdvojenih čistih spojeva, ne uzrokuje nuspojave. Uvriježeno je pravilo da polifenoli djeluju preventivno, ali ne i terapijski u liječenju bolesti.

Maslina i proizvodi od masline su bogati izvor bioaktivnih tvari. Poznat je učinak maslinova ulja na zdravlje ljudi, međutim, u posljednje vrijeme se iskorištavanju i drugi dijelovi biljke u cilju dobivanja bioaktivnih fenolnih spojeva ili polifenola.

Preventivna i terapijska primjena bioaktivnih spojeva lista masline u dijabetesu i neurodegenerativnim bolestima kao što je multipla skleroza, trenutačno je predmet istraživanja Laboratorija za prirodne spojeve i metabolomiku Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. U istraživanju sudjeluju i znanstvenici s riječkog Medicinskog fakulteta. Laboratorij, osim toga, surađuje i sa znanstvenicima s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i to na projektu istraživanja inovativnih tehnologija ekstrakcije bioaktivnih prirodnih spojeva te njihove stabilizacije. S prof. Jasminkom Giacometti voditeljicom Laboratorija, razgovarali smo o dosadašnjim rezultatima istraživanja i što oni znače za oboljele od šećerne bolesti.

– Laboratorij za prirodne spojeve i metabolomiku Sveučilišta u Rijeci bavi se istraživanjem učinkovitosti prirodnih spojeva izdvojenih iz prirodnih izvora kao potencijalnih hipoglikemika te određivanjem mehanizama djelovanja polifenola u kontroli glikemije. Na modelu in vivo pronašli smo kako polifenoli izdvojeni iz lišća masline utječu na oksidacijski stres kojeg promiče dijabetes, inhibiraju enzime koji razgrađuju ugljikohidrate, moduliraju ulazak glukoze u stanice ciljnih organa i djeluju sistemski na razvoj šećerne bolesti.

Intervju pročitajte na stranicama Novog lista klikom ovdje