Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Iz EU fonodova izvučen značajan iznos za naš sport, čak 50 milijuna kuna ide za najosjetljivije

Pod sloganom “Zajedno u športu za jednakost u životu” na zagrebačkom Jarunu predstavljen je 50 milijuna kuna vrijedan javni poziv “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”.

– Sretni smo jer smo prvi put osmislili javni poziv financiran iz europskih sredstava namijenjen sportu i na ovaj način želimo omogućiti jednako dostupne sportsko-rekreativne sadržaje i osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i onoj u riziku od socijalne isključenosti – rekla je državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Veliko izaslanstvo

Javni poziv predstavili su i izaslanica Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, izaslanik premijera Plenkovića, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te uime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku državna tajnica Margareta Mađerić.

– Pozivam škole, fakultete, ustanove socijalne skrbi, lokalne zajednice i udruge civilnog društva da prijave projekte i omoguće mladima u riziku od socijalne isključenosti u svojim sredinama da kroz sportske aktivnosti unaprijede kvalitetu života. Zahvalio bih posebno Janici Kostelić na ideji i inicijativi te Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Zakladi za razvoj civilnoga društva na pomoći u realizaciji – izjavio je Marko Pavić.

Prijatelji sportaši

Mnoštvo sportskih udruga, vrhunskih sportaša poput braće Sinković i Igora Vorija i Ivana Stevanovića, došlo je pružiti podršku projektu. Prihvatljivi prijavitelji moći će se prijaviti za dodjelu sredstava kroz otvoreni trajni poziv, odnosno dok se ne potroše predviđena sredstva. Ciljne skupine su djeca i mladi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti, a financirat će se aktivnosti povećanja dostupnosti besplatnih aktivnosti za djecu i mlade do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti te aktivnosti i napređenja kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kroz poboljšanje pristupa i sudjelovanje u aktivnostima.

– Ponosni smo i zadovoljni što smo zajedničkom suradnjom omogućili otvaranje ovog javnog poziva – kazala je Mađerić.

Trajanje pojedinog projekta je minimalno 12, a maksimalno 36 mjeseci, a vrijednost pojedinog projekta je od 150.000 do 1,000.000 kuna za projekte bez infrastrukturnih zahvata ili od 400.000 do 1,500.000 kuna za projekte koji uključuju infrastrukturne zahvate.