Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Iz Kanade su se, preko 29 država, motorom vratili na svoju plantažu lješnjaka

Prije tri godine Ana i Luka Domjanić u svoje su se selo iz Kanade vratili motorom. Svu ušteđevinu uložili su u poljoprivredu te danas proizvode četiri vrste hladno prešanih ulja – lješnjakovo, suncokretovo, bučino i konopljino, tu je i brašno i namaz od lješnjaka te čaj, brašno i protein konoplje piše portal Agroklub.com

Prema životnoj priči mladog bračnog para Domjanić, iz malog sela Zabrđe, pokraj Vrbovca, mogao bi se napisati itekako zanimljiv filmski scenarij. Ana, učiteljica razredne nastave i engleskog jezika i njen suprug Luka, inženjer informatike, ostavili su karijere koje su započeli graditi u Kanadi te su se na svoju plantažu lješnjaka u malom selu Zabrđe, vratili, vjerovali ili ne, motorom.

Na dva su kotača Ana i Luka prošli čak 36 tisuća kilometara, a njihovo putovanje kroz 29 zemalja trajalo je punih 109 dana. No, kada su konačno stigli u Hrvatsku dočekala ih je surova stvarnost – iako oboje imaju diplome traženih zanimanja i Ana i Luka su i danas nezaposleni. Kako zadovoljavajući posao u struci nisu uspjeli pronaći, mladi se par okrenuo poljoprivredi koja im je trenutno i jedini izvor prihoda.

U ukupno 25 godina, kroz njihove je plastenike prošlo na tisuće krizantema i ostalih vrsta cvijeća, no tijekom nekoliko posljednjih godina postepeno su smanjivali proizvodnju te su ju prošle godine potpuno ugasili kako bi se posvetili proizvodnji uljarica i hladno prešanih ulja.

Ipak nije sve išlo tako glatko te su nakon jednog desetljeća pomaganja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Ana i Luka, 2013. napustili svoje imanje te su otišli na privremeni rad u Kanadu.

Zemlja je bila jedina “firma” u kojoj smo se mogli zaposliti

No, baš kada su odlučili ostati u Hrvatskoj, iz Kanade je stigla vijest da su im radne dozvole odobrene na još dvije godine. “Kako smo u poljoprivredu ulagali isključivo vlastita sredstva, dileme nije bilo – ponovo smo otišli u Kanadu kako bismo zaradili još novca, a brigu oko lješnjaka prepustili smo ostatku obitelji. Iako smo znali da je iznimno lako doći do trajnog boravišta u Kanadi, nasadi lješnjaka koje smo ostavili privlačili su nas poput magneta, pa nam trajni ostanak u Kanadi više nije bio cilj”, kaže mladi par. Iz Kanade su se u svoje malo selo vratili prije tri godine, ali ne avionom, nego na jedan potpuno neuobičajen način – motorom.

 

Od lješnjaka prave hladno prešana ulja, brašno i namaz

“Od povratka u Hrvatsku ozbiljnije smo krenuli u čitavu priču s uzgojem lješnjaka, a ubrzo se realizirala i naša ideja o proizvodnji hladno prešanog ulja od lješnjaka. Nakon što smo probili led, krenuli smo i s uzgojem uljarica od kojih smo također mogli dobiti hladno prešana ulja. Za početak su to bile male količine suncokreta i tikvi golica, a nakon probne proizvodnje, krenuli smo i krupnijim koracima te smo na sve preostale parcele u vlasništvu OPG-a, kao i na nekoliko dokupljenih, zasadili suncokret i buču golicu, a godinu dana kasnije i industrijsku konoplju,”, pričaju Ana i Luka.

Izvor: Sanja Rapaić/Agroklub.com