Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Luka Modrić je osvojio Zlatnu loptu

Luka Modrić je najbolji nogometaš svijeta i u izboru France Footballa, francuskog časopisa koji dodjeljuje najprestižniju individualnu nagradu u nogometu.

Modrić je prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda, koji je u ovom izboru završio odmah iza kapetana hrvatske reprezentacije.

Tako je hrvatski kapetan osvojio sve nagrade za najboljeg svjetskog igrača koje je moguće osvojiti. Najbolji je igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji, najbolji veznjak Lige prvaka, najbolji igrač svijeta u izboru FIFA-e, a sada ima i Zlatnu loptu France Footballa.

Hrvatski kapetan je ovim uspjehom ispisao povijest, a ostvario je četiri stvari od kojih za neke sigurno niste znali.

Prvi Hrvat koji je osvojio Zlatnu loptu

Ova činjenica nije toliko nepoznata kod hrvatskih nogometnih fanova. Davor Šuker završio je kao drugi igrač u izboru za Zlatnu loptu 1998. ponajviše zbog sjajnih igara na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje je Hrvatska osvojila treće mjesto.

Prvi centralni veznjak koji je osvojio Zlatnu loptu

Iako Modrić nekada mijenja svoju poziciju u reprezentaciji, većinu utakmica tijekom sezone i dalje igra na mjestu centralnog veznjaka. Nijedan igrač u povijesti koji je igrao na toj poziciji dosad nije osvojio Zlatnu loptu, iako je bilo onih koji su tvrdili da su legende poput Xavija, Andresa Inieste i Paula Scholesa zaslužile tu nagradu.

Prvi igrač koji je igrao za Tottenham i osvojio Zlatnu loptu

Modrić je u Spurse stigao 2008. iz Dinama i sjajnim igrama u engleskom klubu zaradio interes Real Madrida gdje igra od 2012. Odigrao je 159 utakmica za Tottenham koji u svojoj povijesti nikada nije imao igrača u ozbiljnoj kandidaturi za Zlatnu loptu. Sve do sada…

Prekinuo 10-godišnju dominaciju Messija i Ronalda

Kada je Kaka 2007. osvojio Zlatnu loptu vjerojatno nitko nije mislio da će nakon toga Messi i Cristiano Ronaldo osvojiti najprestižniju nogometnu nagradu 10 godina zaredom. Upravo to se dogodilo, obojica su uzeli Zlatnu loptu pet puta u tom razdoblju, ali njihovoj dominaciji stigao je kraj.