Bigbelly spremnik za miješani javni otpad ima ugrađenu prešu zahvaljujući kojoj može primiti i do 20 puta više otpada u odnosu na klasične košarice koje je zamijenio.

Grad Makarska je peti hrvatski grad koji je primijenio Bigbelly pametno rješenje upravljanja javnim otpadom. Uzduž gradske rive instalirano je ukupno 8 Bigbelly digitalnih spremnika na 4 lokacije. Spremniku za miješani javni otpad pridodan je spremnik za plastičnu ambalažu te je po prvi puta omogućeno odvajanje reciklabilnog otpada građanima i turistima gradskoj rivi.

Bigbelly spremnik za miješani javni otpad ima ugrađenu prešu zahvaljujući kojoj može primiti i do 20 puta više otpada u odnosu na klasične košarice koje je zamijenio. Bigbelly spremnici imaju ugrađene senzore koji su povezani sa sustavom notifikacije koji pravovremeno javlja kada su spremni za pražnjenje. Sustavom upravlja CLEAN Management konzola koja radi u oblaku i obrađuje sve prikupljene podatke u realnom vremenu. Bigbelly sustav 100% se napaja pomoću solarne energije te je potrebno svega sat vremena sunca za mjesec dana rada. Zahvaljujući Bigbelly tehnologiji i dodatnom zatvorenom dizajnu spremnika prenatrpane kante i rasipanje otpada, pristup glodavcima i pticama, izloženost atmosferilijama te neugodni mirisi za Makarsku su prošlost.

“Zadovoljstvo mi je da se Makarska uključila u svjetski trend moderniziranja sustava upravljanja javnim otpadom. Najvažnije za reći o ovom spremniku je to da je ekološki najprihvatljiviji. Radi na solarnu energiju, a zahvaljujući ugrađenoj preši za otpad kapacitet spremnika se povećava do 800 litara. Njegova popunjenost mjeri se u realnom vremenu tako da će djelatnici Komunalca u svakom trenutku imati informaciju o njegovoj popunjenosti.” Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika (Grad Makarska)

Grad Dubrovnik je s postojećih 28 spremnika, proširio svoju Bigbelly mrežu s 10 novih spremnika te tako spremno dočekao novu turističku sezonu. Čistoća Dubrovnik trenutno radi s ukupno 38 Bigbelly spremnika te pritom ostvaruje izvanredne rezultate. Smanjila se učestalost pražnjenje spremnika za javni otpad za 88% u odnosu na klasične košarice koje su zamijenili Bigbelly pametni i povezani spremnici.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Bigbelly je pravi odgovor za turističke destinacije poput Dubrovnika i Makarske koje žele svoje javne površine održati čistim i urednim. Krajnji cilj Bigbelly rješenja je povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

Izvor: Poslovni.hr