Očekivani je porast broja gostiju s njemačkog turističkog tržišta, sudeći prema aktualnom stanju bukinga, pet do sedam posto, a to je ustvrdio i ministar turizmaGari Cappelli jučer na otvorenju najveće svjetske turističke burze, ITB-a u Berlinu.

Čak 20 posto ove će godine porasti broj gostiju koji će doputovati avionima.

– Sigurna smo zemlja na Mediteranu koja bilježi rast iz dana u dan.

U 2018. očekujemo gotovo tri milijuna gostiju iz Njemačke, a posebno smo usmjereni na još bolju povezanost direktnim aviolinijama naših zemalja.

Rasteretiti autoceste

Ove nas godine očekuje više od dvadeset novih zrakoplovnih linija iz Njemačke, koje će brojne destinacije u Hrvatskoj s njome povezivati svih dvanaest mjeseci. Time ćemo, ujedno, smanjiti opterećenje hrvatskih autocesta. Mnogi kažu da low cost kompanije donose u destinaciju goste manje platežne moći, ali to nije istina. Ti gosti borave u hotelima s četiri i pet zvjezdica i ostvaruju veću potrošnju.

Prema istraživanju Tomas, bilježimo povećanje potrošnje u odnosu na 2014. godinu, pa tako i njemačko tržište sve više troši – istaknuo je ministar Cappelli. Nijemci, naime, u prosjeku dnevno troše oko 75 eura, što je 13 eura više nego u 2014.

Cappellija ne zabrinjava ni veliki povratak Turske s porastom rezervacija za ljeto od nevjerojatnih 80 posto.

Šesta na listi destinacija

– Toga se ne bojim jer je Hrvatska za njemačko tržište bila i ostala jedna od glavnih zemalja u koje se putuje na godišnji odmor. Hrvatska je na šestome mjestu liste zemalja u koje Nijemci putuju i pretekla je Francusku. Držimo kontinuitet već niz godina, i dalje ćemo biti hit za njemačko tržište – zaključio je Cappelli.

Na otvorenju ITB-a, koji okuplja čak 180 zemalja, a posjeti ga više od 150.000 ljudi, rečeno je da turizam globalno bilježi ogroman porast – u hotelijerstvu, broju putnika na aerodromima te potrošnji u ugostiteljskim objektima.