Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na tisuće volontera sadi planiku, čempres, piniju i crni jasen

U sklopu kampanje od stabala izgorenih borova napravljene su boje simbolično nazvane Boralice.

U sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije “Boranka“ u subotu je održana šesta akcija u nizu na području Solina, na predjelu Kučinski gaj.

Izviđači iz Solina, Splita i Hvara, učenici Graditeljske obrtničke i grafičke škole iz Splita te učenici solinskih osnovnih škola Don Lovre Katića, Kraljice Jelene i Vjekoslava Paraća, uz mještane Kučina i Mravinaca na čijem su području lanjski požari uzrokovali velike štete, uhvatili su se posla.

Hrvatske šume odredile su da će se saditi planika, čempres, pinija i crni jasen. Alepski bor, oko kojega se u javnosti dizalo dosta bure ne sadi se sukladno mišljenju struke. U sklopu projekta “Boranka” stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode i prevenciji požara, a školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja.

Pokretači “Boranke”, akcije u kojoj sudjeluje na tisuće volontera, su Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Odredom izviđača pomoraca “Posejdon“ iz Solina i Splitskim skautskim zborom. U sklopu kampanje od stabala izgorenih borova napravljene su boje simbolično nazvane Boralice.

Podijeljeno je 100.000 boralica, a građani se mogu uključiti u kampanju tako da nacrtaju svoje stablo, daju mu ime i putem aplikacije na adresi www.boranka.hr smjeste ga u virtualnu šumu. Za svako stablo u virtualnoj šumi, volonteri će posaditi sadnicu u prirodi.

Izvor: Lokalni.hr