Jeste li znali da od 1. travnja možete puno jednostavnije i jeftinije pokrenuti proizvodnju električne energije u vlastitoj režiji? Istražili smo što donose nova pravila koja idu na ruku kućanstvima i drugim malim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora.

Vladinom uredbom o izdavanju energetskih suglasnosti te utvrđivanju uvjeta i rokova priključenja na elektroenergetsku mrežu, koju je nacionalni distributer HEP ODS ugradio u nova pravila priključenja na distribucijsku mrežu, ubrzana je i pojednostavljena procedura izdavanja energetske suglasnosti za manje proizvođače, one koji proizvode do 100 kW električne energije godišnje.

Prema novim pravilima, proizvođači koji kreću u manju energetsku investiciju što ne treba građevinsku dozvolu za dobivanje energetske suglasnosti više ne moraju izrađivati skupi idejni projekt. Dovoljno je dostaviti podatke o investitoru (vlasniku građevine), osnovne podatke o građevini, priključnu snagu, planirani termin priključenja te dokaz o uporabljivosti postrojenja instalacija.

Nova pravila najviše pogoduju ugradnji mikrosolara, koja je dosad bila preskupa jer su važila ista pravila za male i velike proizvođače.

‘Ova uredba je dio promjena vezanih uz europsku direktivu kojom se potrošača stavlja u centar i potiče samostalna proizvodnja električne energije. U zadnje dvije godine cijene priključka na solare spustile su se na realne razine, a izbacivanje idejnog projekta dodatno će olakšati ugradnju mikrosolara’, naglašava energetski konzultant Edo Jerkić.

Prema njegovom mišljenju, najviše koristi od novih pravila imat će kućanstva i mali poduzetnici iz sektora turizma, ugostiteljstva i trgovine. Za kućanstva je procedura maksimalno pojednostavljena jer ako žele proizvoditi energiju do snage koju podnosi postojeći priključak, ne trebaju ishoditi novu elektroenergetsku suglasnost.

Izvor: Tportal.hr