Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Osječka liječnica Renata Vukadin otkrila lijek za depigmentaciju kože – bolest vitiligo

Dr. Vukadin do danas je od vitiliga izlječila 1.000 pacijenata

Nakon devet godina od početka postupka i 1.000 izlječenih pacijenta dr. Renata Vukadin, specijalistica dermatovenerologije u KBC-u Osijek registrirala je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo svoj izum, a riječ je o ljekovitoj masti za liječenje vitiliga.

Recimo kako je Vitiligo autoimuna bolest koja se manifestira neestetskim mrljama po tijelu, a sam naziv dolazi od latinske riječi vitelus, što znači šarenilo teleće kože. Ova liječnica s ovom bolešću kod pacijenat susretala se još kao mlada liječnica, kada je započela s radom u svojoj, tada prvoj privatnoj dermatološkoj ordinaciji u Bugojnu.

– Tada u okolini od 250 kilometara nije bilo ni jednog dermatologa i nisam imali koga pitati, nego sam svoje pacijente morala liječiti kako sam znala. Stoga sam počela istraživati kakve terapije za vitiligo uopće postoje u svijetu i shvatila da ih zapravo nema. Pronašla sam jednu studiju, koja je rađena 1970., u SAD-u, i krenula sam tražiti postoji li krema koja bi imala bar donekle taj omjer supstanci koji bi se pokazao učinkovit kod liječenja vitiliga. Pronašla sam dvije kreme i to jednu srpskog i jednu slovenskog proizvođača i miješanjem te dvije krema dobila sam lijek koji se pokazao izvrsnim na tada 17 prvih pacijenta u Bugojnu – prisjeća se dr. Vukadin.

No, kada je dr.Vukadin zbog rata odselila iz Bosne, novi dom pronašla je u Vinkovcima, a pacijenti su je molili da reaktivira svoj recept za kremu, ali kreme s kojima se ona nekada koristila više nije bilo na tržištu.

– Tako sam našla dvije kreme austrijskih proizvođača koje su imale slične sastojke i kombinacijom koju sam osobno smislila sada mogu reći da pacijente liječim već 28 godina. Prije devet godina pacijenti su mi sami dali ideju i pitali zašto je ne patentiram, što sam, eto, i učinila – kaže dr. Vukadin. Recimo kako je dr. Vukadin shvatila da su zapravo za najbolje liječenje vitiliga bolje što manje koncentracije sastojaka koje se nalaze u kremama koje je kombinirala, a mazanje s ovom kremom, koju danas prema recepturi dr.Vukadin proizvode u ljekarnama, već nakon mjesec dana pokazuje prve rezultate. “Postoji jedna službena krema koja košta 300 kuna i kako na njoj službeno piše – daje rezultate nakon 12 mjeseci, a jedno pakovanje dovoljno je za mjesec dana. Što znači da ćete za rezultate morat čekati godinu dana i potrošiti više do 3.000 kuna. Moja krema stoji oko 120 kuna i također izdrži mjesec dana, ali nakon dva mjeseca vi gotovo više i nemate smetnji”, napominje dr. Vukadin.

Inače, ova liječnica napominje kako je po pitanju ove bolesti najgore izlaganje suncu, koje se mora izbjegavati, a od nje pati jedan do dva posto populacije. “Nakon što smo dobili patent idemo prema farmakoindustriji, prvi pregovori već su obavljeni, a riječ je o kremi koja bi se prodavala ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. Stoga bi farmaceuti trebali biti zainteresirani za njezinu proizvodnju. Moja osobna želja je da osječka bolnica postane referentni centar za vitiligo, jer smo uistinu prvi prema rezultatima u Hrvatskoj. S obzirom na to da do mirovine imam još pet godina, cilj mi je kroz to vrijeme patentirati i kremu za skelodermiju, također autoimunu bolest, a ideja za rješenje ovog problema već imam – kaže ova simpatična liječnica.

Izvor: glas-slavonije.hr