U susret prve iskustvene konferencije o zdravlju Kako umom i prirodnim terapijama do zdravlja? pročitajte kolumnu o osjetilima u službi zdravlja.

Piše: Jelena Kuzmić/Samopozitivno.com

U dosadašnjoj seriji kolumni posvećenih zdravlju – U zdravom tijelu, zdrav duh – ili ipak obrnuto? i Meditacija – opuštanjem do zdravlja – utvrdili smo da zdravo tijelo započinje u zdravom duhu te koliko su meditacija i opuštanje učinkoviti lijekovi za duh.

No koliko god se te pretpostavke činile istinite, da bi donijele krajnje pozitivne rezultate po zdravlje, u njih morate imati apsolutnu vjeru. U slučaju da vam je još uvijek teško povjerovati kako će se vanjski svijet srediti sam od sebe ako se pobrinete za unutarnji, postoji mnogo načina na koje možete iskoristiti vlastito tijelo da bi došli do istog rezultata.

Vaša tijela opremljena su osjetilima koja možete ciljano aktivirati i dopustiti tijelu da bude preplavljeno vanjskim utjecajima kao oblikom terapije.

Kako?
Aktivirajte sluh – terapija zvukom i glazbom

Ako svijet oko sebe promatramo kao skup vibracija, jasno je zašto je glazba toliko moćno oružje. Kao i sve ostalo, zvuk vibrira i njegovi titraji prodiru kroz materiju i postaju magično sredstvo transformacije.
Danas je zvuk prepoznat kao terapeutsko sredstvo i sve češće zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti ulazi u službenu medicinu tako da je zvukoterapija već dostupan oblik testirane brige za tijelo.

Glazba je izvrsno sredstvo i za preventivnu medicinu – budi emocije i obnavlja dušu prije nego što su oštećenja uopće vidljiva na materijalnoj razini. Umirujuća glazba i tonovi visoke vibracije mogu biti i nezaobilazan dio meditacije i opuštanja što je nužno tijelu za oporavak. Kako god odlučili koristiti glazbu i zvuk kao terapiju – neka vam cilj bude probuditi željenu emociju.

Aktivirajte njuh – terapija mirisima

Aromaterapija se u medicini koristi već tisućama godina, od Egipta, srednjeg Istoka do Kine, Indije i Tibeta, a terapeutska svojstva eteričnih ulja poznavali su još i Grci i Rimljani. S vremenom se aromaterapija razvila u holistički medicinski pristup koji tretira tijelo, um i duh.

Terapija mirisom iskorištava činjenicu da od svih osjetila putem njuha najbrže možemo probuditi emocionalno stanje – sjetite se samo Marcela Prousta i romana u U potrazi za izgubljenim vremenom. Na početku romana pojavljuje se miris koji započinje cijelu priču jer u glavnom liku budi sjećanja i emocije.

Jednako kao glazba, aromaterapija je učinkovito sredstvo prevencije stresa i može se koristiti u kombinaciji s meditacijom.

Aktivirajte dodir – terapeutske masaže

Znanstveno je dokazano da masaža ima blagotvoran učinak na tijelo i um – opušta napete mišiće, pospješuje protok krvi u tijelu, oslobađa od fizičke i psihičke napetosti te nakupljenog stresa. Može spriječiti pojavljivanje depresije, glavobolja, slabog imuniteta i ostalih posljedica suvremenog načina života.

Tijekom masaže, živci reagiraju na dodir i šalju signale parasimpatičkom živčanom sustavu, čija je svrha pomoći tijelu da se što bolje nosi sa stresom. Uključite u masažu zvukoterapiju i aromaterapiju – potpuno opuštanje bit će vam sigurna destinacija.

Aktivirajte okus – igrajte se prehranom

Iako vjerujem da rezultat uvijek ovisi o emociji koju osjećamo dok radimo akciju, ponekad je jednostavnije odabrati ono u što ćemo lakše povjerovati. Tehnički, ako iza masnog hamburgera stoji iskrena emocija i vjera da je terapija za tijelo, vaše tijelo će tako i reagirati. No možete li jesti hamburger svaki dan s istim žarom i vjerom?

Promjena prehrane može biti baš ono što vaše tijelo treba da bi ojačalo – eksperimentirajte s okusima i pratite svoje emocije i reakcije tijela, sve će vam reći.

Aktivirajte vid – terapija bojama

Kao i tonovi, svaka boja ima svoju frekvenciju stoga se kromoterapija po istom principu koristi kao holistička metoda liječenja. Terapija bojama može se primijeniti pri liječenju fizičkih, mentalnih, emocionalnih ili duhovnih izazova, kao i za opuštanje. Jeste li kao djeca bojali prstima? Pokušajte ponovno i promotrite harmoniziranje uma, tijela i emocija.

Koju god metodu ili kombinaciju osjetila odabrali – imajte na umu cilj iscjeljenja i dopustite vlastitom tijelu da vam kaže što želi raditi. Ono najbolje zna što mu je potrebno.