Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvorene Zimske olimpijske igre; Natko Zrnčić-Dim ušao u hrvatsku povijest

Svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara održano je na novom stadionu u Pjongčangu čija je izgradnja koštala oko 100 milijuna dolara i koji će nakon završetka igara biti – razmontiran. Skijaš Natko Zrnčić-Dim sa zastavom u ruci predvodio je hrvatsku delegaciju.

Svečana ceremonija otvaranja 23. po redu Zimskih olimpijskih igara zaista je bila posebna jer su po prvi puta u povijesti pod istom zastavom izašli sportaši Sjeverne i Južne Koreje usprkos tome što su te dvije zemlje još uvijek službeno u ratu. No, sportaši su pomakli granice. Slika kakva još nije viđena obišla je svijet! Također je od prije poznato kako će dvije Koreje imati i zajedničku ekipu u ženskom hokeju.

Glavna tema svečanog otvaranja bila je mir kao poruka svijetu. Stoga je i program započeo putovanjem petero djece u traganju za mirom. Djeca slijede Bijelog tigra, jednog od četvorice zaštitnika mira, a dolaze na drevno polje snijega gdje su nebo, zemlja i priroda u zajedništvu s ljudima. Bijeli tigar štiti obitelj od pljačke, nezgoda i svih vrsta nesreća.

Kvintet protagonista je potom prešao ogromno polje heljde na splavi, nakon čega slijedi rijeka vremena, koja predstavlja previranja korejske povijesti. Posljednji umjetnički segment je nazvan “Sve za budućnost”. Kao što je opisano, kada se otvore vrata budućnosti, petero djece, koja su odrasla kao vođe informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), svijet dolaze licem u lice s budućnošću. Otvorenim vratima vidimo svijet u kojemu su ljudi, stvari, vrijeme i prostor međusobno povezani. U tom svijetu vidimo ljude koji žive u sreći u komunikaciji sa svime.

Središnji dio svečanosti bio je svečani defile, a ZOI u Pjongčangu bit će prve na kojima će nastupiti sportaši iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima će po osmi put nastupiti i natjecatelji pod hrvatskom zastavom. Hrvatski stijeg je u mimohodu nosio 31-godišnji skijaš Natko Zrnčić Dim postavši naš šesti barjaktar i, uz Vedrana Pavleka te Janicu i Ivicu Kostelića, četvrti alpinac koji je od stjecanja nezavisnosti nosio hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI.

Na ZOI 2018 bit će podijeljeno i najviše kompleta odličja. Prvi put će ih biti više od 100, a točan broj je 102. Prije četiri godine u Sočiju 2858 sportaša borilo se za 98 kompleta, a u Vancouveru je u borbi za 86 kompleta bilo 2633 natjecatelja.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija poput samovozećih autobusa te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi sudionicima i posjetiteljima Igara.

Primjena tehnologije uvelike je pomogla u oblikovanju olimpijskih borilišta, a ove će Igre postaviti neke tehnološke standarde za sva buduća natjecanja. U Pjongčangu će po prvi put biti korišteni moderni, samovozeći autobusi za prometnu komunikaciju unutar olimpijskih borilišta. Uporaba umjetne inteligencije (AI) bit će zastupljenija nego ikada. U pozivnom centru će na najjednostavnije upite o Igrama, transportu odgovarati strojevi koji će moći dati i osnovne turističke informacije. Osim na korejskom, zahvaljujući aplikaciji “Genie Talk”, to će moći činiti na osam svjetskih jezika: engleskom, japanskom, kineskom, francuskom, španjolskom, njemačkom, ruskom i arapskom.

Olimpijski stadion završen je tek krajem prošle godine, koštao je 100 milijuna dolara, a na njemu će se održati samo četiri događaja – ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI te svečano otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih igara u ožujku. Nakon Paraolimpijskih igara stadion će biti razmontiran po čemu su ove Igre jedinstvene. Razlog brzog rušenja je jednostavan – nema puno koristi za stadion sa 35.000 mjesta u ovom malom skijalištu u udaljenom kutu Južne Koreje.

Također, procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle Igre u Sočiju.