Danas je u Ženevi na Geneva Motor Showu predstavljen novi hiperautomobil iz Svete Nedjelje, Rimac C_Two. Riječ je o potpuno novom automobilu iz kompanije Rimac Automobili, izrađenom “od nule”, te koji nema gotovo nikakve poveznice s proslavljenim Concept_Oneom.

Mate Rimac rekao je kako je novi je C_Two izrađen na sasvim novoj karbonskoj šasiji iz jednog komada (monocoque) uz aluminijske dijelove karoserije, sastavljen je od jedinstvenih komponenti, a dobio je i sasvim novi interijer, 3 ekrana s infotainment sustavom, zračne jastuke za vozača i suvozača, električno podešavanje sjedala, aktivni sustav hlađenja i aerodinamike.

Velika promjena od prvog modela su i “gull wing” vrata koja omogućavaju lagan ulaz i izlaz u kabinu, što govori da je riječ i o trkaćem, i o automobilu “GT” tipa, stvorenom za udobniju i luskuznu sportsku vožnju.

Za sigurnost se brine i 8 kamera, 12 ultrazvučnih senzora, te lidar sustav – dijelovi koji će mu omogućiti, iako ne odmah, autonomnu vožnju (razine 4). Tu su i sustavi automatskog kočenja, prilagodljivog “cruise controla”, i tako dalje.


 

RIMAC C_TWO U BROJKAMA

Snaga motora: 1.914 ks (1.408 kW)

Ubrzanje 0-60 mph: 1,85 sekundi

Ubrzanje 0-100 km/h: 1,97 sekundi

Ubrzanje 0-300 km/h: 11,8 sekundi

Okretni moment: 2.300 Nm (pri 0-6500 rpm)

Kapacitet baterija: 120 kWh

Najveća brzina: 412 km/h

Masa: 1.950 kg

Doseg s jednim punjenjem: 650 km (NEDC)

Punjenje do 80%: 30 minuta

Proizvodna serija: 150 komada

Početna cijena: 1,7 milijuna eura

Što se tiče osnovnih karakteristika, C_Two ima četiri motora od kojih svaki kontrolira jedan kotač, dvije dvostruke spojke, te poznati torque vectoring sustav.

Sljedeći korak jest intenzivno testiranje i homologacija modela C-Two kako bi se isti mogao prodavati u cijelom svijetu, poput ostalih serijskih automobila, rekao je na pradstavljanju Mate Rimac.