Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Promatranje ptica jedna je od brzorastućih grana turizma

Ptice su najaktivnije u vrijeme turističkog zatišja.

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda organizirala je stručni skup na temu “Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja”.

– Ovo je prvi stručni skup o ovoj vrsti turizma koji se održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske i ponosni smo što smo se okupili upravo u našem Međimurju. Nemamo more, ali imamo resurse o kojima brinemo, a upravo njih traže turisti 21. stoljeća – kazao je ravnatelj Međimurske prirode mr. sc. Siniša Golub.

Još prije dvadesetak godina počeli su, dodao je, razmišljati o toj vrsti turizma i sjeća se kako su mnogi bili skeptični, no danas je to jedna od najbrže rastućih grana turizma. Jedna od posebnosti je to što su ptice najaktivnije u vrijeme turističkog zatišja, u proljeće, jesen i zimu. Hrvatska je u samom europskom vrhu po raznolikosti ptica, no potencijal je još neiskorišten, o čemu je govorila stručna voditeljica Međimurske prirode dr. sc. Mihaela Mesarić.

U Međimurju se nalaze dvije promatračnice za “birdwatching”, postavljene i opremljene u okviru projekta u Žabniku i Kotoribi. Interes je zasad na razini malih grupa i pojedinaca. Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da je Međimurje jedina županija koja se u turizmu može pohvaliti s dvostrukom titulom Eden destinacije izvrsnosti, što je dokaz da se ulaže u razvoj turističke ponude.

– Kontinuirano ulažemo u kreiranje novih sadržaja, profilirali smo se u nekoliko vrsta turizma, prepoznati smo po razvoju cikloturizma, enogastronomiji, kulturnom i sportskom turizmu. Svi segmenti međusobno su povezani i zasigurno će pridonijeti i razvoju turizma promatranja ptica – kazala je S. Herman.

Izvor: Lokalni.hr