Prvi dio ovogodišnjeg Festivala DORF održao se od 4. do 6. kolovoza u Primoštenu. U okviru nastavka suradnje s festivalom SuperUho, na prekrasnoj festivalskoj plaži prikazano je osam glazbenih dokumentarnih filmova, od kojih su šest bili hrvatske premijere, uz gostovanja autora i razgovore s publikom.

Svoje filmove u Primoštenu predstavili su gosti Festivala Phil Cox (“Betty – kažu da sam drukčija”, o kultnoj funk megazvijezdi), Miroslav Sikavica (“Glasnije od oružja”) i Igor Bašin (“LP film Laibach”, treći film u serijalu “Glasba je časovna umetnost”, o najvažnijim albumima slovenske rock-glazbe).

Izdvajamo i projekciju nagrađivanog filma “Bunch of kunst” (2017.) njemačke redateljice Christine Franz, koja je na turneji nekoliko godina pratila izvrsni britanski dvojac Sleaford Mods. Premijerno je hrvatskim ljubiteljima glazbenih dokumentaraca predstavljeni film “Nevidljive ruke” (Invisible Hands), o projektu glazbenika Alana Bishopa iz kultnih Sun City Girls, autora Marine Gioti i Georgesa Salameha iz Grčke te izvrstan belgijski road mockumentary “Spit‘n‘split” autora Jerome Vanderwattynea, s neočekivanim završetkom i opasnim soundtrackom Experimental Tropic Blues Banda.

Na ekskluzivnoj Tajna povijest DORF-a powered by PechaKucha prezentaciji gostima predstavili su se i prijatelji i suradnici festivala (Martin Peranović, Varja Močnik, Tomislav Vranić, Igor Bašin, Klara Bilić, Mario Kovač, Toni Šarić, Phil Cox), a u subotu je nastupio DJ Smeđi Šećer, uz pratnju mlade VJ Mooalle. Večer poslije, mjesto za pultom zauzeo je kultni šibenski DJ Kike Dok. Održan je glazbeno-filmski kviz na kojemu se okupilo 15 ekipa, a pobijedila je ekipa Glavate želve.

Ovogodišnji laureat Vojo Šindolić nije mogao zbog obiteljskih razloga doći u Primošten, pa će mu nagrada za životno djelo, autora Mire Župe, biti uručena naknadno. “Vojo Šindolić pjesnik je, prevoditelj i popularizator književnosti, u prvom redu beatničke. Njegov prijatelj Allen Ginsberg, koji je s ponosom nosio titulu veleposlanika beat pokreta donirao ju je Voji koji je, stvarno uspješno, postao veleposlanik beatnika za naše krajeve“, zapisao je urednik Kruno Lokotar.

Veliki broj gostiju i odlična atmosfera obilježili su ovogodišnja prva tri DORF dana, a nastavak programa bit će održan od 23. do 25. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Ovogodišnji DORF festival organiziran je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci.

Izvor: Glas Slavonije