Nakon što je dugogodišnje partnerstvo novosadskog Naučno-istraživačkog instituta RT-RK, instituta za računalnu tehniku i računalne komunikacije, i osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija 2014. godine okrunjeno formiranjem tvrtke u mješovitom vlasništvu, softverska grana automobilske industrije u Osijeku počela se naglo razvijati, pa tako danas u Slavoniju dolaze klijenti iz cijelog svijeta.

Naime, “mladi” Institut RT-RK Osijek d.o.o. u središtu grada pruža usluge za tvrtke poput Audija, BMW-a, Mercedesa, Toyote, Nissana, Volva te švedskog Autoliva, kojima svestrani osječki inženjeri testiraju i verificiraju razne softvere, omogućavajući im tako prestižne certifikate i efikasno korištenje najmodernijih tehnoloških otkrića. Sjedište te uspješne tvrtke, koja je u području informacijskih tehnologija među vodećima u cijeloj regiji, jučer je posjetio gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je u neformalnom razgovoru sa Zvonimirom Kaprockim, direktorom RT-RK Osijek d.o.o., i Dragom Žagarom, dekanom osječkog FERIT-a, otkrio sve o brzorastućoj grani automobilske industrije i sveopćoj potražnji za kvalitetnim inženjerima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

– Naša tvrtka zapošljava 78 zaposlenika, od kojih je čak 76 inženjera, a u konstantnoj smo potrazi za kvalitetnim elektrotehničarima i programerima te smo do sada stipendirali i 92 studenta s FERIT-a. Tako je čak 77 % naših zaposlenika mlađe od 30 godina, a na taj postotak najviše utječe upravo 50 bivših stipendista, zaposlenih na neodređeno – ukratko je pojasnio Kaprocki, naglašavajući kako njegova tvrtka trenutačno ima uvjete za zapošljavanje još 50 inženjera, ali ih iznimno teško pronalaze jer je softverska grana automobilske industrije još u povojima. Zbog toga su osmislili jedini funkcionalni model koji u suradnji s FERIT-om omogućava obuku mladih inženjera specijaliziranim studijskim programima, a impresivna prosječna plaća od 7300 kuna, uz mogućnost daljnjeg napretka, samo dodatno motivira mlade zaljubljenike u tehnologiju na rad u odličnom mladom timu te informatičke tvrtke.

– Zajednički razvijamo studijske programe, osposobljavamo studente i u zajedničkom laboratoriju unaprjeđujemo znanja, vještine i kompetencije zainteresiranih studenata. Svake se godine pronalaze novi talentirani stipendisti, koji dodatno privlače velike svjetske klijente i dokazuju kako automobilska industrija u Osijeku ima veliki potencijal – ponosno je zaključio dekan Drago Žagar, apostrofirajući da će partnerstvo FERIT-a i Instituta u budućnosti biti još snažnije.

– Kada toliko mladih stručnjaka vidim kako uspješno rade u našem gradu, a ne u Irskoj ili Njemačkoj, zapažam da se u Osijeku trenutačno kreira budućnost i osvaja svijet, a na nama je samo da shvatimo koliko još potencijala trebamo iskoristiti – za kraj je rekao vidno impresionirani gradonačelnik Vrkić, zahvaljujući dekanu Žagaru na obrazovanju mladog kadra i novom sugrađaninu Zvonimiru Kaprockom, koji je nedavno novosadsku adresu trajno zamijenio onom osječkom.

Izvor: Glas Slavonije