Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ružica grad priča legendu staru sedam stoljeća

Da se ne bi morala udati za francuskog viteza i predati mu još jedan hrvatski grad u ruke, lijepa i plemenita kneginja Ružica radije je odabrala smrt skočivši s najviše kule. Ubrzo su po cijelom kraju iznikli grmovi crvenih ruža, boje Ružičine krvi.

Šibali su je oluje i snijeg i vjetrovi. Grijalo ju je sunce, rušili tirani. No, ona još uvijek stoji. Tu iznad Orahovice je Ružica grad. To je najveći je sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Prvi spomen Orahovice datira iz 1228., a Ružice grada iz 1357. godine. Ružica grad smješten je u Virovitičko-podravskoj županiji. Prošle godine su, na inicijativu udruge Red vitezova Ružica grada očišćene njene zidine, okoliš i unutrašnjost, tako da se jasnije mogu vidjeti njene zidine i pročelje.

Za one koji ne znaju, Ružica grad nalazi se nedaleko Orahovice i Duzluka, iznad Orahovačkog jezera, a po tragovima u snijegu, samo u posljednja dva dana posjetilo ju je troje.

Nekoliko je legendi o Ružica gradu a jedna od njih kaže kako je Ružica bila lijepa i plemenita kneginja, kojoj su otac i braća poginuli u borbi s Francima. Saznavši tu žalosnu vijest, staroj kneginji od tuge je prepuklo srce, a Ružica je ostala posve sama vladati gradom. Odlučila je muža i budućeg branitelja svog naroda izabrati na viteškom turniru. Na njemu je redom sve domaće vitezove pobijedio nepoznati Crni vitez. No, kada je proglašen pobjednikom, te skinuo vizir i progovorio, otkrilo se da se radi o franačkom vitezu, koji je došao s namjerom da ženidbom osvoji još jedan hrvatski grad. Ružica nije mogla podnijeti takvu sudbinu, već se bacila s najviše gradske kule. Ubrzo su po cijelom kraju iznikli grmovi crvenih ruža, boje Ružičine krvi, a utvrda je dobila sadašnje ime, objavila je TZ Orahovica.

Foto: ICV.hr