Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Slavoniju želimo pretvoriti u hrvatsku Toscanu

U Slavoniji je otvorena nova vinarija Galić u čije je uređenje uloženo čak 54 milijuna kuna.

Riječ je, naime, o vinariji s ukupnim kapacitetom od 630 tisuća boca, a u planu je godišnja proizvodnja od 330 tisuća litara. Budući da je tako proizvodnja povećana za oko 30 posto, povećana je i potreba za radnicima, kojih je u posljednjih godinu dana u vinariji Galić zaposleno gotovo dvostruko više. Uz to, vinarija je opremljena najmodernijom opremom vrijednom 19 milijuna kuna, dok je u samu zgradu kompanija investirala 35 milijuna kuna.

Kako su nam objasnili iz tvrtke, oprema je jednaka onoj koju trenutno nude najbolji svjetski proizvođači te u vinariji Galić “sve pomalo nalikuje filmovima iz svemira, od strojarnice s kontrolnom sobom, različitih tankova svih materijala, punionica, preša, laboratorija i svega ostalog”.

No, unatoč investicijama, ova se slavonska vinarija ne namjerava orijentirati na masovnu proizvodnju, naglasili su.

– Mi smo i dalje ’boutique’ vinarija i to planiramo i ostati, pratiti sve trendove i raditi kvalitetna vina, a ovime tek počinjemo graditi priču u Kutjevu. Krajnji cilj nam je razvoj cijelog kraja, želimo od Slavonije stvoriti hrvatsku Toscanu jer ona to opravdano zaslužuje – rekao je Josip Galić, vlasnik vinarije, a Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić vina, najavio je plan kompanije da novom tehnologijom i opremom usmjere proizvodnju prema tzv. ozbiljnim vinima.

Ipak, kvaliteta njihovih vina neće se podići zbog “svemirske opreme”, kako kažu, već zbog ulaganja u vinograd.

– Prinosi za bijelo grožđe neće nigdje biti preko 1,5 kilograma, a za crno grožđe preko jednog kilograma. To će biti i naša najveća pobjeda – izjavio je Slaven Jeličić, glavni enolog i član Uprave Galić vina.

Uz to, kompanija je ove godine proširila svoje poslovanje te je pokrenula i zasade novih poljoprivrednih kultura, odnosno kestena i borovnica, u koje su uložili dodatnih 8,5 milijuna kuna. Tako će se, uz vina koja se mogu naći u 11 zemalja u restoranima i vinotekama, već sljedeće godine na tržištu pojaviti i borovnice vinarije Galić, dok će kestenima ipak trebati još koja godina. U planu je i osvajanje novih tržišta i povećanje izvoza vina s trenutnih devet na 18 posto.