Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Šumski i med od kestena je oduševio Poljake

Za proizvode poput kulena, koji su Poljacima nepoznati unatoč kvaliteti i prepoznatljivosti u nas, treba uložiti dodatni novac kako bi bili prepoznati i vani.

Vukovarsko-srijemska županija predstavila se na međunarodnom sajmu “Okusi regija” u središtu Velikopoljskog vojvodstva Poznanju gdje se predstavilo svih 16 poljskih vojvodstava te prijateljske regije izvan Poljske koje predstavljaju svoje tradicionalne proizvođače hrane i prehrambenih proizvoda na jednome mjestu. Bila je to prilika da se i proizvođači tradicionalnih proizvoda iz VSŽ-a predstave na tako velikom i važnom tržištu.

Kvalitetu već imamo

– Bilo je to predivno druženje s ljudima koji su pokazali simpatije prema našoj zemlji. Velika nam je čast i ponos što smo predstavljali našu županiju i našu domovinu na takvom događanju i što smo mogli predstaviti naše autohtone proizvode te kako mi to radimo i kakve rezultate postižemo – rekla je Slavica Džinić koja je predstavila proizvode svoga OPG-a. Na sajmu u Poznanju svoju udrugu i proizvode predstavila je i predsjednica Poljoprivredne zadruge Češnjak Mara Čuljak koja je rekla da je taj njihov nastup prvi korak prema zahtjevnom europskom tržištu koje traži kvalitetu ali i količinu proizvoda.

– Kvalitetu već imamo, a zahvaljujući predanosti i upornosti naših zadrugara te poticanju županije na proizvodnju domaćeg češnjaka proizvedena količina također raste – rekla je Čuljak.

Zadovoljan rezultatima sajma u Poljskoj je i pčelar Goran Ferbežar koji kaže da se ugodno iznenadio potražnjom za svojim medom.

Nova saznanja

– Vidjeli smo da je ponuda meda iz Poljske velika, ali potražnju za našim hrvatskim medom opravdava iznimna kvaliteta. Najviše interesa među posjetiteljima izazvao je med od kestena i šumski med iako smo jako zadovoljni prihvaćenošću lipova i cvjetnog meda – rekao je Ferbežar.

I direktor županijske tvrtke Agro-Klaster Zdenko Podolar nazočio je sajmu u Poznanju te tom prilikom rekao da je sudjelovanje županijskih OPG-ova na takvim manifestacijama još jedan važan iskorak u promociji i predstavljanju autohtonih slavonskih proizvoda na širem, globalnom tržištu.

– Poljsko tržište je, gledajući naše okvire, ogromno a spoznaje i iskustva do kojih smo došli pomoći će nam u planiranju daljnjih aktivnosti. Radujemo se što su neki naši proizvodi, npr. med, unatoč jakoj konkurenciji i tradiciji proizvodnje u Poljskoj, izazvali veliko zanimanje. Također, shvatili smo i da za neke druge proizvode, poput kulena, a koji su poljskim kupcima nepoznati unatoč kvaliteti i prepoznatljivosti u našim nacionalnim okvirima, treba uložiti dodatne napore i novac kako bi bili prepoznati i na inozemnim tržištima. U svakom slučaju, nastup na sajmu u Poznanju i dojmove s njega ocjenjujem vrlo uspješnima – rekao je Podolar.

Izvor: Lokalni.hr