Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U čast carice centrom grada šetat će vojne postrojbe

Terezijana se održava od 15. do 17. lipnja u čast na osnivačicu Bjelovara, caricu Mariju Tereziju čijom je odlukom grad osnovan 1756.

Sjedište nekadašnje Monarhije nakratko postaje Bjelovar gdje će se u čast osnivačice grada, carice Marije Terezije, od 15. do 17. lipnja ove godine održati Terezijana. Bjelovar, jedan od najmlađih hrvatskih gradova, nalazi se na rubu Bilogore, nizinske gore na kojoj su se smjestila sela i brojna obiteljska gospodarstva.

Obnovljena pasmina konja

Bjelovar je grad pravilnoga i prepoznatljivog rasporeda ulica, uređenih parkova i nezaobilaznog Korza, šetališta na kojem se najbolje osjeti gradsko bilo. Odlukom Marije Terezije grad je osnovan 1756. godine, najprije kao vojno, a poslije i gospodarsko središte ovog dijela tadašnje Monarhije. Upravo u čast Marije Terezije nastala je turistička manifestacija Terezijana, koja se tradicionalno održava svake godine u lipnju, a organizira je Turistička zajednica Bilogora − Bjelovar.

Tijekom tri dana, kako i dolikuje kada dolazi carica i cijela svita plemstva, Bjelovar i Bilogora pokazat će ono najbolje što imaju. U sjećanje na vojnu povijest bjelovarski će graničari husari, kojima će se pridružiti i husari iz Mađarske, ali i druge povijesne postrojbe, sudjelovati u samoj povorci caričina dolaska, ali će i ostale dane izvoditi svoje programe. Zahvaljujući oživljavanju vojnih postrojbi očuvana je i ponovno obnovljena pasmina konja gidran, a najljepši od njih moći će se vidjeti tih dana. Birat će se i najljepša kola i konji, autohtoni hrvatski hladnokrvnjak, koji je nekada bio znak bogatstva gotovo svakog dobrog seoskog gazdinstva. Sam bilogorski kraj poznat je i po svojoj plemenitoj divljači, pa je caričin dolazak prilika da se i najljepši primjerci iz carskih lovišta pokažu javnosti u suradnji s Lovačkim muzejom iz Zagreba.

Dolazak carice Marije Terezije u pratnji Povijesne postrojbe bjelovarski graničari – Husari 1756. – Održana 18. Terezijana 2013. u Bjelovaru, 14. – 16. lipnja 2013. FOTO: Branka Sobodić

Brojna kulturno-umjetnička društva iz Bjelovara i okolice izvući će najljepše nošnje iz bakinih škrinja, zapjevati i zaplesati u samom središtu grada. Kako je ova 2018. godina proglašena godinom europske kulturne baštine, pa se na razini cijele Europe slavi baštinska raznolikost, ovim će se programom pokazati bogatstvo bilogorskog folklora, nošnji, napjeva i plesova, kojima se čuva i naraštajima prenosi naš kulturni i tradicijski identitet. Turistička zajednica pobrinula se da i najmlađi tih dana mogu uživati u kazališnim predstavama, nastupima klaunova i mađioničara, te brojnim drugim zabavama po parkovima i dječjim igralištima. Nije carica samo osnovala Bjelovar, već je i na dugoj tradiciji sajmovanja i obrtništva uredila kada se imaju održavati godišnji sajmovi u gradu.

Sajam obrtništva

Na toj tradiciji brojna poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i mali proizvođači ponudit će najbolje od svojih proizvoda, kojima će ispuniti središnji gradski park u čijem se središtu nalazi najveći kameni glazbeni paviljon u Europi, koji zasigurno vrijedi vidjeti. Tijekom svih dana manifestacije na kraju večeri za zabavu su zadužene prave glazbene zvijezde. Nastupaju tamburaški sastav Fijaker, Hladno pivo, Halid Bešlić, te za kraj manifestacije Slavonske lole i Učiteljice.

Izvor: Lokalni.hr