Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U roku dvije godine postaju ‘grad bez papira’, uvode pametne autobusne stanice i rasvjetu, te aplikacije za smanjenje ljetnih prometnih gužvi…

Kao jedan od prvih otočkih gradova, Grad Supetar je nedavno usvojio Operativni plan razvoja pametnog grada – Smart City Supetar 2019.-2023. koji sadrži niz konkretnih mjera koje Grad Supetar u naredne četiri godine planira provesti kako bi postao ‘pametni grad’ u pravom smislu riječi.

Svoj ‘Smart-city’ koncept Grad Supetar razvija u suradnji sa Sense Consulting grupom, a ključni cilj je osigurati održivo upravljanje gradskim resursima i maksimalnu efikasnost gradske uprave i povezanih poduzeća koji u svakom trenutku moraju biti na raspolaganju građanima i poduzetnicima.

‘Želimo biti jedan od prvih otočnih pametnih gradova, te razvijati i primjenjivati smart-city koncepte i tehnologije. Upravo je to poseban izazov jer zahtjeva uspostavu prave ravnoteže između hvatanja koraka s novim tehnološkim mogućnostima i specifičnim potrebama lokalnog stanovništa, kao i ograničenih finacijskih i operetnih kapaciteta malih zajednica’, ističe gradonačelnica Ivana Marković.

Grad Supetar tako će, u roku dvije godine, digitalizirati sve svoje radne procese i postati jedan od prvih hrvatskih gradova ‘bez papira’, a uvest će i čitav niz e-usluga za građane.

Plan je da se do 2021. građanima otvori minimalno deset baza podataka, a prvenstven podaci o proračunu, planovi i provedbi potrošnje, nabave, te ugovorima te registru nekretnina. Sve gradske nekretnine bit će uključene u registar nekretnina, a svi djelatnici gradske uprave proći će edukaciju o digitalizaciji.

Također, planira se razraditi i poseban sustav nagrađivanja i poticanja na usvajanje digitalnih vještina i rješenja kod zaposlenika gradske uprave, pa će se dvaput godišnje imenovati najuspješniji djelatnik koji će biti posebno nagrađen. Bit će izrađeni i posebni algoritmi poslovnih procesa u upravi s preporukama za unaprjeđenje u odnosu na potrebe digitalizacije i usvajanje novih platformi. Temeljem toga, izradit će se pak interni pravilnik s opisom internih procesa i sistematizacijom radnih mjesta, odnosno definirat će se potrebe za radnim mjestima, dodatnim zapošljavanjem te razvojem postojećih resursa.

Što se tiče e-usluga za građane, plan je da se u naredne dvije godine omogući on-line obavljanje barem 10 administrativnih postupaka.

Razvit će, nadalje, poseban sustav informiranja, edukacije i povezivanja poduzetnika kako bi povećali njihovu konkurentnost. Za poduzetnike će, tako, ‘podići’ posebnu Internet stranicu, odnosno podstranicu na službenim stranicama Grada, te organizirati niz radionica i edukacija. Provodit će, također, i posebne edukacije za podizanje digitalnih znanja i kvaliteta mladih, ali i građana starijih od 55 godina.

Za početak, pak, Grad Supetar svoj je proračun objavio na platfomi ‘Open City’, pa građani imaju uvid u gradske financije i putem ove, atraktivne i vizualno izuzetno zanimljive aplikacije. Trenutno se, nadalje, implementira i geografski informacijski sustav za prostornim podacima preko kojeg će biti lakši uvid na teren, a jedan od prvih koraka operativnog plana je i uvođenje širokopojasnog interneta te širenje mreže besplatnog interneta na javnim gradskim površinama. Uz razvoj nove, pametne i energetski učinkovite javne rasvjete, u pripremi je aplikacija za prijavu komunalnih problema i zagađenja okoliša, te aplikacija za praćenje prometne situacije u gradu, čiji je cilj rasterećenje središta grada od kolona za ukrcaj na trajekt. Aplikacija će u realnom vremenu pružati uvid u broj vozila i vrijeme čekanja za ukrcaj na trajekt, što će putnicima omogućiti da organiziraju i iskoriste vrijeme na adekvatan način

Među ostalim, Grad Supetar postavit će i pametne autobusne čekaonice opremljene displayevima s ključnim informacijama s gradskog portala i besplatnim wi-fi-em, razvit će sustav praćenja podataka o okolišu, odnosno kvaliteti zraka i čistoći mora.

Inače, kako bi što bolje razradili koncept pametnog grada, Grad Supetar i Sense grupa u pripremi ovog programa su proveli i niz anketa među građanima i fokus grupama, kako bi se utvrdile koje su njihove prave potrebe i prioriteti. Rezultati ankete, tako, pokazuju da su ključni faktori koji utječu na kvalitetu života većini građana Supetra sigurnost, čist okoliš i cestovna i prometna infrastruktura, a većina građana smatra kako će razvoj koncepta pametnog grada unaprijediti upravljanje gradom, sudjelovanje građana u odlučivanju, te održivi razvoj i ekološku osviještenost građana. Čak tri četvrtine ukupnog broja ispitanika iskazalo je, tako, želju za mogućnošću sudjeoovanja u procesu odlučivanja putem digitalne platforme, te aktivno sudjelovanje u javnim raspravama, glasanju o inicijativama ili davanju prijedloga gradskoj upravi.

Upravo zato, jedna od mjera operativnog Smart City programa je i poticanje inovativnog i participativnog sudjelovanja građana u razvoju grada, a zamišljena je tako što će Grad godišnje financirati minimalno dva projekta koje će građani predložiti kroz participativne procese. U konačnici, planira se postavljanje platforme za participativno planiranje proračuna.

‘Kad smo se odlučili na izradu strategije Pametnog grada razmišljala sam o procesima koje provodimo u gradskoj upravi i koliko puno stvari možemo raditi na jednostavniji i transparentniji način. Nisam željela kupiti gotova rješenja jer smo mali Grad i takva gotova rješenja sigurno neće odgovarati našim potrebama. Željela sam da netko skenira sve procese unutar gradske uprave , odnos uprave prema građanima i da nam da preporuke sto i kako možemo unaprijediti da budemo u koraka sa razvojem modernog i suvremenog Grada. Ispred sebe smo postavilo mnogo ciljeva koje planiramo realizirati sukladno financijskim sredstvima i onim sto se pokaže potrebno za nas Grad i građane’, kaže gradonačelnica Ivana Marković.

Izvor: gradonačelnik.hr/M.P.D.