Svaki dan programa “zacrtana” je neka tjelesna aktivnost i edukativne radionice – za djecu i za roditelja u pratnji.

Deset dana uz puni pansion i u pratnji jednog roditelja djeca sa viškom kilograma, uz kontrolu liječnika specijalista i cijelog tima stručnjaka, učit će se promjenama i usvajanju zdravih životnih navika s ciljem mršavljenja. Sukus je to prvog kampa za pretilu djecu u nas koji će uskoro zaživjeti u Selcu, a namijenjen je uzrastu od 10 do 16 godina.

Selekcija kandidata

Svaki dan kampa na rasporedu su tjelesne aktivnosti i edukativne radionice, kako za djecu tako i za roditelja u pratnji, a na meniju je mediteranska prehrana. Cilj je kampa nešto novo i drukčije u kreiranju novih navika i zdravog načina života, opisat će mr.sc. Iva Brozičević Dragičević, prof. psihologije koja stoji iza kampa mršavljenja Junior, kako se službeno zove. Po njezinim riječima, ideja za kamp nije joj pala s neba, nego ju je potaknula činjenica da je problem vrlo aktualan i stanje alarmantno jer je svako treće dijete danas pretilo ili ima rizik od razvoja debljine. – Današnji stil života mijenja navike djece. Cilj programa je vratiti fokus djeteta i posebno – roditelja na dugoročno razvijanje zdravih životnih navika. Imamo veliki broj različitih upita, svakome se nastojimo prilagoditi i pomoći. Upravo zato je ova pilot-godina ključna i dragocjena- želimo ovim programom pomoći što većem broju ljudi da zajedno sa svojom djecom dugoročno promijene svoje životne navike u zdrave – kazuje prof. Brozičević Dragičević, dodajući da za ulazak u program svaki sudionik mora biti kvalificiran. To znači da će nakon ispunjavanja određenih upitnika odlučiti tko je kandidat za Junior kamp mršavljenja, a cijela ova priča u Poliklinici Terma Selce započinje 19. kolovoza s tri edukativne radionice na koje mogu doći svi zainteresirani odnosno roditelji djece s problemom viška kilograma. – Tom prilikom ćemo savjetima usmjeriti potencijalne korisnike programa. Ova prva godina bit će više usmjerena na pružanje relevantnih informacija o poteškoćama koje donosi pretilost. Budući da je stjecanje zdravih životnih navika dugotrajniji proces, sve ćemo raditi pažljivo i s mjerom. Također, za ovu vrstu programa treba unaprijed planirati vrijeme, a sve ovisi i o mentalnom prihvaćanju ideje o promjeni. Taj dio nije lagan. Govorim iz 20 godina iskustva – navodi Brozičević Dragičević.

Cijena je individualna

Ovogodišnje inicijalno izdanje tako kreće edukacijom i predstavljanjem kampa za mršavljenje, a nakon selekcije će krenuti i sam program. Na pitanje o cijeni, psihologinja nam odgovara kako je individualna i formirat će se prema potrebama svakog polaznika kampa nakon prvih pregleda i provjera. Pogledom na sam program dječjeg kampa za mršavljenje otkrivamo da će biti uključeni različiti specijalisti: fizijatri, psiholozi, nutricionisti, kardiolozi, pedijatri itd. Edukacija će se provoditi putem radionica pa će primjerice roditelji i djeca učiti o važnosti zdrave prehrane, kako napraviti zdrav desert, dobit će konkretne recepte, preporuke nutricionista. U programu su predviđeni i izleti, pješačke ture, razgibavanje na plaži itd. Svaki će polaznik jedanput mjesečno dolaziti na kontrolu u Polikliniku po završetku kampa, a organiziran je i nastavak programa izvan samog kampa u različitim centrima u drugim gradovima, objasnili su u Termama.

Izvor: Vecernji list