Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U zdravom tijelu, zdrav duh – ili ipak obrnuto?

Poslovice iz naslova sjećam se kao jedne od prvih koje sam naučila. Melodija njenih riječi i dan danas odvede me do prostorija osnovne škole gdje se vjerojatno odmarala na zidu obojana šarenim bojama, podučavajući nove generacije važnosti dobre brige za zdravlje.

Piše: Jelena Kuzmić/Samopozitivno.com

Kojim je god putem to uvjerenje usađeno u moju podsvijest, u jednom trenutku postalo je Istina. Sve što sačinjava naše biće uistinu jest povezano, stoga ne iznenađuje činjenica da su i tijelo i duh povezani.

Mnoštvo istraživanja, članaka i savjeta govori kako točno doći do dobrog osjećaja brinući se za svoje tijelo, što jesti, kako vježbati, od kojih rituala izgraditi svoj dan da bismo se nosili sa svim zdravstvenim izazovima koje donosi suvremeni način života. Istražili smo ljudske strojeve do najsitnijeg detalja i raspolažemo obiljem informacija kako ih još bolje podmazati i koristiti na putu do sreće.

Svijet je prepun ljudi koji su pronašli svoj način, iskusili čarobnu formulu rješavanja bilo kakvog tjelesnog ili zdravstvenog izazova i sada se osjećaju fenomenalno.

Budimo realni, zdravlje uistinu jest jedan od tri stupa sretnog života i teško je uživati u bilo kojem iskustvu uz konstantnu pratnju boli ili ograničenosti vlastitog tijela.

Osobno se ne sjećam da sam ikada imala većih problema sa zdravljem, ali i to je relativan pojam jer nije bitno što se događa nego kako promatramo to što se događa. Kako god, mnoge komponente mog života dugo su bile nezdrave, a za neke još uvijek nisam pronašla svoju čarobnu formulu.

Ali ono što zasigurno mogu reći da sam naučila dosadašnjim životnim iskustvom – sve sam shvatila naopako.

U zdravom tijelu – zdrav duh.

Izvana prema unutra.

Da bi bio zdrav duh, prvo mora biti zdravo tijelo. I iz tog sloja uvjerenja proizlazi većina problematike sa zdravljem i tjelesnim performansima.

Kad god sam promjenu forsirala izvana da bi došlo do promjene iznutra, nisam dobila dugoročan rezultat. Zašto mi to nikada nije uspjelo?

Zato što sam promjenom posljedice pokušavala promijeniti uzrok.

Zamislite da vam curi voda u kupaoni. I sva vaša pozornost upućena je na vodu, kako se riješiti vode, propustiti vodu, obrisati je, skupljati u kante? Mjesecima smišljate nove načine kako se nositi s toliko količinom vode. Ne spavate, ne jedete, u ušima konstantno čujete šum vode. Cureća voda sad potpuno kontrolira vaš život. Pa se na kraju preselite u kuću gdje ne curi voda. I problem je riješen, konačno možete ponovno opušteno živjeti. A samo je trebalo obratiti pozornost na izvor vode i zavrnuti pipu.
Tako otprilike izgleda djelovati izvana na unutra. Donosi u konačnici smiraj i željenu promjenu, ali na koji način? I koliko dugo će ta promjena trajati?

Svi naši izazovi s tijelom – bili oni zdravstveni s već vidljivim težim posljedicama ili nastali iz želje za boljim performansom – posljedica su, a ne uzrok našeg unutarnjeg stanja. Da biste imali zdravo tijelo, prvo morate imati zdrav duh.

Gle, ne morate, ali je puno lakše i dugoročno održivije.

Vaše emocije i duhovno stanje u potpunosti su pod vašom kontrolom. Što razlikuje osobu koja postaje potpuno nemoćna od prehlade i majku koja pobjeđuje rak brinući se za troje djece? Samo njihov pogled na situaciju i vlastitu moć.

Reakcije vaših tijela samo su putokazi do željenih promjena, posljedica čiji uzrok nećete pronaći nigdje osim u sebi.

A kako ćete znati da ste uspjeli i da je promjena uistinu stigla iz duha?

Tako što će se tjelesni svijet promijeniti bez borbe. Znat ćete točno što, kada i kako treba učiniti. A onda ćete to jednostavno i napraviti. Prirodno, kao da je to oduvijek dio vas. Jer sada i jest.

Rezervirajte svoje mjesto na iskustvenoj konferenciji o zdravlju “Kako umom i prirodnim terapijama do zdravlja?” koja će se održati u Zagrebu, u Hotelu Antunović 28.04.2018. godine po povoljnijoj cijeni do 1.4. i učinite veliku stvar za sebe i ljude oko sebe.

Prijaviti se možete putem linka:

Kako umom i prirodnim terapijama do zdravlja?