TRS je zadruga kojoj je primarna djelatnost bila proizvodnja vina, a koštice su im služile za gnojivo.

Poljoprivredna zadruga TRS iz Iloka osmislila je projekt kojim planira iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a cilj im je da u konačnici na tržište stave tri nova proizvoda – hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa.

Zadruga s istoka Hrvatske je prvotno bila orijentirana samo na jedan proizvod – vino. Tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji opazili su kako je nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su dosad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Odlučili su napraviti zaokret i proizvesti nešto sasvim novo od ove sirovine.

Stoga su osmislili projekt ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega im je HAMAG-BICRO dodijelio 1,1 milijun bespovratnih kuna.

Prvi korak je opremanje laboratorija vrijednog 160.000 kuna kroz koji će istraživati potencijal potpunog iskorištavanja koštice, a u čemu će im pomoći i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Kako ističe Martina Šaravanja, voditeljica projekta u TRS-u, slična rješenja već postoje u Europi, ali u Hrvatskoj trenutno nitko ne primjenjuje ovakav princip prerade ove sirovine.

“Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta”, kaže Šaravanja.

Izvor: Poslovni.hr