Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uskoro stiže prva organska šljivovica

Vinarija Status iz Svrljiga već sedam godina proizvodi organsko vino od aronije.

Bora Jović iz Svrljiga počet će ovih dana u svojoj vinariji, uz vino i ocat, proizvoditi i rakiju i to organsku. Na 510 metara nadmorske visine Jović uzgaja četiri hektara organske šljive, hektar organske aronije i dvadesetak hektara vinograda.

“Planiram proizvesti između 4000 i 5000 litara organske rakije. Prema mojim saznanjima bit će to prva organska rakija proizvedene u Srbiji. Neću je odmah ponuditi kupcima, zadržat ću je u bačvama sigurno pet, šest godina”, kaže Jović. Do sada nije proizvodio organsku rakiju u svojoj vinariji Status iako organski šljivik ima sedam godina, bojeći se da za takvu rakiju neće imati kupaca, navodi Jugmedia.

“Nedavno sam se međutim, uvjerio da u europskim zemljama postoji ozbiljna ponuda organskih pića, među kojima se nalazi i rakija”, objašnjava Jović, koji već sedam godina proizvode organsko vino od aronije, a planira krenuti i s proizvodnjom organskog octa od jabuka. Organska proizvodnja na jugu Srbije tek je na početku, tako da je on sa svojim malim površinama trenutno najveći prozvođač organskog voća.

U organskoj proizvodnji nije dopuštena upotreba pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva, ali postoji popis preparata koji se mogu koristiti. Oni su npr. na bazi bijelog luka ili s hajdučkom travom, a za zaštitu šljiva može se koristiti i rastvor jabukovog octa.

Prema Jovićevim riječima, organska proizvodnja je skuplja ali postiže višu cijenu. Ove godine je obična šljiva otkupljivana po 12 dinara (0,75 kuna), a organska po 40 dinara (2,5 kune).