Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uskoro trodnevna radionica o interpretaciji baštine u Vukovaru i Vinkovcima

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara u suradnji s Hrvatskom udrugom za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku provodi projekt Interpretacija baštine za održivi razvoj turizma odobren za financiranje na natječaju Ministarstva turizma, Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2019.

Konferencija za novinare u ugodnom ozračju održana je u utorak, 17.09. u 17h u Hotelu Slavonija, restoran Orion u Vinkovcima.

Voditelj projekta Dubravko Žuvić, predsjednik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara, Iva Čaleta Pleša i Mirna Levaković Lombarović, članice udruge Interpretirajmo Hrvatsku predstavile su projektne aktivnosti i najavili radionicu u studenom. Projekt je odobren u iznosu od 50.000,00 kuna i sredstva su namijenjena za trodnevnu radionicu o interpretaciji baštine u Vukovaru i Vinkovcima od 28. do 30. studenog 2019.

Na radionici namijenjenoj turističkom, kulturnom, gospodarskom i upravljačkom sektoru ugostiti ćemo stručnjake iz područja interpretacije baštine koji će svatko iz svog kuta gledanja i bavljenja baštinom prenijeti nove trendove i primjere prakse. Uvod u interpretaciju baštine dat će Thorsten Ludvig, generalni direktor Europske udruge za interpretaciju baštine (Interpret Europe), nove trendove u kulturnom turizmu predstavit će Željka Miklošević, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za muzeologiju.

U umijeće interpretacijskog planiranja uvest će nas Mirna Draženović i Iva Klarić Vujović iz tvrtke „Muze“ d.o.o., a participativni pristup interpretaciji baštine predstavit će Lana Domšić, predavačica na Veleučilištu Baltazar Zaprešić, dok su za radionicu o medijima interpretacije i pretvaranju baštinskih fenomena u doživljaje zadužene Iva Klarić Vujović i Iva Čaleta Pleša iz Udruge Interpretirajmo Hrvatsku. Radionicu u području strukture govora i njege glasa vodit će Željana Nenadić El Mourtada iz tvrtke SIGOS komunikacija. Primjer dobre prakse predstavit će nam Tina Biluš iz Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik.

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara je neprofitna udruga turističkih vodiča osnovana 2018. godine. Okuplja turističke vodiče na području Vukovarsko-srijemske županije s ciljem da svojim članovima omogući profesionalnu afirmaciju na način da svoju djelatnost kvalitativno unapređuju, podižu ugled struke te afirmiraju poziv turističkog vodiča.

Hrvatska udruga za interpretaciju baštine, skraćenog naziva Interpretirajmo Hrvatsku, osnovana je u travnju 2016. godine s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjenu ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Udruga je dio krovne europske udruge Interpret Europe.