Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Veličanstvena braća Sinković napravila nešto što nije nitko u povijesti

Nevjerovatni Martin i Valent Sinković osvojili su zlato u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu.

Braći Sinković ovo je nestvarni peti naslov svjetskih prvaka u različitim disciplinama što je nezabilježeno u veslačkom sportu. Podsjetimo, Sinkovići su prije manje od dvije godine objavili da iz discipline dvojac na pariće, u kojoj su osvojili apsolutno sve što su mogli, prelaze u dvojac bez kormilara, što je potpuno drukčija disciplina.

Sva odličja koja su osvojili već je postalo teško pobrojati. Medalje braće veslača nizale su se jedna za drugom, prvo na manjim natjecanjima na području Hrvatske, a ubrzo i na natjecanjima svjetskoga ranga. Već 2006. godine Valent se okitio prvim srebrom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Amsterdamu. Na istom prvenstvu 2007. godine u Pekingu Martin je osvojio brončanu medalju.

Za prvi naslov svjetskog prvaka trebalo je pričekati do 2010. godine, kad su s veslačima iz četverca prvi put imali priliku slušati ‘Lijepu našu’, koja je svirala samo njima u čast. Olimpijske igre u Londonu 2012. godine donijele su veliki uspjeh braći Sinković, kada su u četvercu na pariće proslavili svoje olimpijsko srebro. Nakon toga dečki ne samo da se nisu zaustavili, već su 2013. i 2014. godine bili okrunjeni kao svjetski prvaci.

Martin i Valent zapisani su na stranice svjetske veslačke povijesti postavivši 2014. godine novi svjetski rekord u dvojcu na pariće. Braća su prvi veslači koji su u dvojcu na pariće dionicu od dva kilometra odveslali za manje od šest minuta, što se do tog trenutka smatralo gotovo nemogućim.

Najveća nagrada stigla je u Riju 2016. godine kad su osvojili zlato i onda u studenom iznenada najavili da prelaze u drugu disciplinu. U dvojcu na pariće su u jednom trenutku u karijeri imali 29 pobjeda zaredom. Promjena im očito nije teško pala jer su prošle godine u dvojcu bez kormilara osvojili srebro na SP-u, a u Glasgowu prošlog mjeseca europsko zlato.

Nedostajalo je i svjetsko, a i to je sad arhivirano…

OLIMPIJSKE IGRE

London, 2012. – četverac na pariće, SREBRO

Rio de Janeiro, 2016. – dvojac na pariće, ZLATO

SVJETSKA PRVENSTVA

Karapiro, 2010. – četverac na pariće, ZLATO