Albert Gajšak u travnju prošle godine je kao učenik završnog razreda srednje škole u Karlovcu privukao pažnju javnosti svojim projektom MAKERbuino za koji je crowdfunding kampanjom prikupio čak 100 tisuća dolara, a danas, manje od godinu dana kasnije, njegov proizvod prodaje se na Amazonu.

I do sada se MAKERbuino prodavao globalno – najviše u SAD-u, no suradnja s Amazonom u potpunosti će im otvoriti tržište.

Tražili 10 tisuća dolara, prikupili 100 tisuća

Prošlogodišnja crowdfunding kampanja na Kickstarteru pokazala je da će MAKERbuino biti vrlo atraktivan kupcima na svjetskom tržištu jer su umjesto planiranih deset tisuća dolara prikupili čak sto tisuća.

“95 % MAKERbuina odlazi van Hrvatske, najviše u SAD, zatim u UK i Njemačku. Ne radi se o tome da za naš proizvod nema interesa na hrvatskom tržištu, jednostavno je tržište vrlo maleno u usporedbi s prije navedenim zemljama.

U Kickstarter kampanji je najviše MAKERbuina prodano kupcima iz SAD-a, a to je tržište na kojem smo do tada bili potpuno anonimni. Vidim jako velik potencijal u izvozu na američko tržište i CES će definitivno igrati veliku ulogu u daljnjem širenju na taj dio svijeta”, rekao nam je tada Albert.

MAKERbuino je uradi-sam prijenosna igraća konzola nalik na Nintendov GameBoy. Dolazi nesastavljena (u dijelovima), korisnik konzolu sastavlja prema uputama koje su svima dostupne besplatno na internetu.

U procesu sastavljanja i korištenja konzole prolazi se kroz raznovrsne korisne i zanimljive tehničke aktivnosti: lemljenje, poznavanje osnova elektronike i osnovnih elektroničkih komponenti, programiranje mikroračunala, proširivanje igraće konzole vlastitim softverskim i hardverskim dodacima itd.

Izvor: Index.hr