Nakon  uspjeha na nedavno održanom međunarodnom sajmu inovacija u Nuernbergu, hrvatski inovatori ponovno se vraćaju s medaljama, dvije zlatne, četiri srebrne i jednom brončanom medaljom, ovaj put s 13. Međunarodnog sajma inovacija, najvećeg takve vrste u Aziji, koji se od 30. studenog do 3. prosinca održava u Seoulu.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora na sajmu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Sedam medalja

Hrvatska je na sajmu predstavila osam inovacija od kojih su dvije inovacije nagrađene zlatnom, četiri srebrnom i jedna brončanom medaljom.

‘Zlatni’ hidraulični servomotor za start turbine u rafineriji nafte i medicinski električni krevet

Zlatne medalje osvojili su hidraulični servomotor za automatski start turbine u energanama rafinerije nafte u ex zoni inovatora Damira Rogoza, Antuna Miholovića i Tvornice Turbina Karlovac i medicinski električni krevet Lift & go tvrtke Bernarda iz Pušćina.

Srebrnom medaljom nagrađeni su GRUNNER pametni električni bicikl Ivana Golubića i tvrtke Mobile Vehicle Technology iz Pisarovine, samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta tvrtke RŽV Čakovec, 3D znanstvena podmornica Srednje strukovne škole Samobor i Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor te mobilna solarna energetska jedinica Mosej 2.2. Ronilačkog kluba “Zrinski” iz Karlovca.

Brončana medalja pripala je uređaju za detekciju i dojavu pada motocikla i lokaciju vozača, autora Siniše Brođanca.

Više od 740 inovacija

Inovacija Višenamjenska dvorišna vrata u sklopu pametne kuće, grupe autora Srednje tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba, nagrađena je posebnom nagradom Asocijacije inovatora Indonezije.

Na sajmu na kojem je predstavljeno više od 740 inovacija iz 34 zemlje svijeta, hrvatski inovatori su ostvarenim uspjehom još jednom pokazali da idu ukorak sa svjetskim postignućima.

Izvor: Index.hr