Gradske blagajne postoje u samo pet hrvatskih gradova, a među njima je i Virovitica čija je blagajna s radom počela 1. ožujka 2012. Na Gradskoj blagajni građani mogu plaćati uplatnice gradskih komunalnih tvrtki i institucija bez naknade, čime tijekom godine značajno uštede.

U 2017. godini na blagajni je bez naknade plaćeno ukupno 244.736 računa (uplatnica), a naplaćeno je 29.119.040.25 kuna. Uzimajući u obzir da provizije u hrvatskim bankama iznose od 4,00 do 10,00 kuna, na ovaj način građanima je tijekom prošle godine ušteđeno oko milijun kuna, a u posljednjih pet godina, otkako je blagajna otvorena, preko pet milijuna kuna.

Troškove Gradske blagajne i njenih zaposlenika, koji u prosjeku iznose 20.000 kuna, pokrivaju Grad Virovitica i gradske tvrtke.

– Građani Virovitice na jednom mjestu bez ikakve naknade mogu plaćati račune za plin, grijanje, otpad, vodu, komunalnu naknadu, komunalni doprinos, pričuvu, otkup stanova, račune za boravak djece u vrtiću… Cilj osnivanja blagajne bio je građanima omogućiti jednostavniji način plaćanja računa – da sve mogu obaviti na jednom mjestu i pritom uštedjeti, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Izvor: Grad Virovitica