fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Škola za poželjeti: Imaju pametne ploče, laboratorije i zoološki vrt, a od jeseni i nastavu u jednoj smjeni

Škola Vladimir Prelog ima svoj zoološki vrt, razne sportske dvorane, laboratorije, a od jeseni i nastavu u jednoj smjeni.

Jednadžbe rješavaju na pametnim pločama. Mikroskopiraju poput znanstvenika. A odmore provode u školskom zoološkom vrtu. Od jeseni će tih tisuću učenika sve to raditi u jednoj smjeni.

Vladimir Prelog postala je najpoželjnija srednja škola u Zagrebu, a mogla bi postati i najveća – krenulo je širenje.

“Završava se prva etaža nove zgrade, do jeseni moći ćemo biti u jednoj smjeni. A to će olakšati puno našoj djeci. Pogotovo onoj koja imaju izvanastavne ativnosti nakon škole u dvije smjene”, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog.

Želja ministarstva je da sve škole kroz nekoliko godina prijeđu u jednu smjenu, ali to se ne čini realnim, ako će se za svaku školu morati graditi dodatan prostor.

“Imamo dvije Hrvatske, jednu s velikim gradovima, Zagreb, Split i Rijeka gdje ima više stanovnika i gdje se moraju graditi zgrade. I imate mjesta s manjim brojem stanovnika, pa tako i učenika, gdje se prelazi u jednu smjenu zato što nema djece”, kaže Stić.

Ali ravnatelj se nada da će potaknuti i druge da uvedu jednosmjensku nastavu koja je, tvrdi, puno bolja za djecu. A što ona kažu?

“Ajme pa mislim da je to puno bolje, stići ću ići na treninge popodne, ovako ništa ne stignem”, kaže Elena Caharija, učenica trećeg razreda.

“Ja imam treninge nakon škole i večernje, uz školu ujutro, to je lako odraditi. Učim između treninga, u busu. Sve se stigne”, kaže Stjepan Škara, učenik trećeg razreda.

U Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga primjetno je i da nema išaranih zidova, nema žvakaća ispod klupe, svi se, čini se, drže pravila.

“Nije sad to neka loša škola, ne razbija se, pazimo na stolove, čistimo ih, pomažemo pri farbanju, pri svemu”, kaže Elena.

Osim što su vrhunski učenici, oni su i sportaši, plesači, kemičari i pjevači.

Za dan škole organizirali su program u kojem sudjeluje stotinu učenika. Pripremali su to mjesecima, čak i vikendima.

“Neprocjenjivo je, među ovih 100 učenika ima nekih koja nikada nisu stala na pozornicu, koja su introvertirana, i oni procvjetaju”, objašanjava Goranka Lazić,profesorica hrvatskog jezika.

Zbog svega nabrojanog i viđenog, Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga
prošle godine poželjelo je upisati 2000 učenika, a upisuje samo 250. Zato će ove godine imati i prijemni ispit kako bi klupe popunili na najpošteniji način.

Izvor: RTL.hr