fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Od sada možete potpuno besplatno downloadati više od 150 tisuća umjetničkih djela iz pariških muzeja!

Neka od najvećih umjetničkih djela žive u pariškim muzejima. Slike Francisca da Goye, Paula Cézannea, Claudea Moneta te brojnih drugih art velikana već godinama borave u riznicama kulturnih institucija Grada svjetlosti, izložene kako bi zaljubljenici u umjetnost mogli uživati u njima. A zahvaljujući instituciji Paris Musées koja okuplja 14 gradskih muzeja, uživanje u remek djelima svjetske umjetnosti od sad će biti još jednostavnije.

Institucija Paris Musées je jučer je, naime, na svojoj web stranicu objavila fotografije 321,178 umjetničkih djela, uključujući fotografije, slike, novčiće i grafike, od kojih njih čak 150 tisuća spada u kategoriju javnog dobra što znači da ih korisnici mogu potpuno besplatno downloadati i to u visokoj rezoluciji (300 dpi), sasvim dovoljnoj da dnevni boravak ukrasite jednim povećim Monetom ili Picassom. I ne samo to, s obzirom na to da se radi o “javnom dobru”, te je fotografije moguće koristiti i u komercijalne svrhe bez ikakve financijske naknade, stoji u priopćenju za medije.

Uz to, korisnici od sada mogu pregledavati i specijalno uređene digitalne izložbe, te na taj načina “jednostavno, trajno i besplatno koristiti fotografije u visokoj rezoluciji kao pomoć u istraživanju, predavanju i publikacijama”, stoji u priopćenju.